Abu Nasi Kandar

Muka depan gerai

Abu Nasi Kandar merupakan salah satu ‘permata’ nasi kandar yang low profile dan tak ramai orang tahu. Aku sendiri misalnya, sebelum ni cuma dengar-dengar saja pasal kedai ni, sampailah Ijau dengan entry, Penang, The Wasted Years dan sessi mengenang kembali perjalanan beliau di Penang membuatkan aku rasa tak lengkap perjalanan aku sebagai anak jati Penang kalau aku tak datang try kat kedai ni.

Abu letak nasi. Pilih, nak nasi apa

Abu Nasi Kandar ni jangan disalah ertikan dengan Aboo Nasi Kandar. Mereka adalah 2 entiti yang berbeza dengan rasa lauk yang berbeza, lokasi geografi yang berbeza dan waktu perniagaan yang berbeza. Di sini, Abu Nasi Kandar menawarkan 2 jenis nasi iaitu nasi putih dan nasi tomato.


View Abu Nasi Kandar in a larger map

Kedudukan Abu Nasi Kandar adalah di Jalan Sungai Dua, Penang (owh, kami orang Penang, bla sebut “Penang” bermaksud bahagian pulau). Ini adalah kerana, di bahagian tanah besar pun ada tempat bernama Sungai Dua jugak. Bersebelahan USM, gerai ini terletak di dalam Bali-Bali Cafe 77, sebuah restoran Cina. Satu lokasi kedai nasi kandar yang klasik di Pulau Pinang (dan Ipoh). Antara kedai Nasi Kandar yang berkongsi kedudukan dengan kedai kopi cina adalah Nasi Kandar Kampung Melayu (kini dah diambil alih sepenuhnya bahagian minuman oleh tokey nasi), Nasi Ganja Ipoh aka Vanggey (Perak) dan lain-lain. Cuma satu ajalah, makan kat sini mungkin tak berapa selesa sebab restoran Bali-Bali 77 ni menyediakan hidangan yang tidak halal untuk muslim.

Letak lauk sendiri tau

Bab ni, Ijau tak cerita dan aku nak cerita. Di Abu Nasi Kandar, lauk korang kena letak sendiri. Untuk mereka yang biasa makan nasi kandar di KL, mungkin ini biasa. Tapi sebenarnya di Penang, janggal gila bila nasi kandar kena letak sendiri. Aku pun terasa macam tengah layan Nasi Campur kedai Melayu bila buat macam ni. Hahahahahha.

Opps!!!! Terlebih sudahhh...

Bila kena letak lauk sendiri… Perghhhhhh Me Gusta Muchos!!!!! Hahahahhaha. Serius, tahap ketagihan aku pada aras kebanjiran gulai sememangnya tak dapat dinafikan. Walaupun gulai nasi kandar tidak menggunakan santan, aku rasa aku patut kurangkan tabiat aku yang kurang bagus ni (dan menggelikan tekak isteri aku).. Kadang-kadang nasi dah nak macam moi sup pulak.. Hohohohoh.. (baru power dan terangkat beb!)

Arip amik sotong dan apa ntah

**Nasi Tomato, ayam goreng, kambing (kecil), ubi, telur masin = RM7.00

Price wise, pinggan aku yang kebanjiran tu berharga RM7.00. Murah kan? Sebab aku ada amik kambing jugak. Memang murah atau sebab aku ada mention nama Ijau bagi Abu syokkkk sikit? Hahahha.. Masa aku mention kat Abu, dia macam blur. Dia tanya aku yang mana satu, aku cakap “Yang chubby-chubby sikit, pakai spek, orang Sarawak, kerja Jabatan Kimia, dulu student USM”, lepas tu abu cakap.. “Oooooo yang gemuk-gemuk sikit tu ka, kalau dia mai Penang tu dia ada mai sini jugak”. Ok ijau, aku kata chubby, Abu yang cakap gemuk. Hahahhaah, dia pun lupa nama hang Razali, cuma dia ingat bila aku mention Sarawak dan Jabatan Kimia. Sebab itukah aku dapat murah? Kalau tempat lain, lauk aku ni mau mencecah RM10.00 ni. Hahahahah

Apa-apapun, seperti kata Ijau, tempat ni aku kategorikan sebagai POWER jugak lah. Cuma kedudukan kedai dan waktu perniagaan tu yang buat aku susah sikit nak jadi customer tetap. Kalau nak mencuba, silakan, tapi pergi awal sikit dalam pukul 6.00-7.00 petang, kedai baru bukak. Masa aku pi tu pun dah pukul 9.00 malam, lauk dah nak abis.

 

P/S: Semua gambar kecuali yang last bertanda ** ditangkap menggunakan Samsung Galaxy Note milik saudara Arif Juwaini



Nasi Kandar Merlin

Awal pagi orang dah makan, tapi pukul 11.30 pagi dah mula nak jam

Dalam berapa kali punya aku dok pi Nasi Kandar Merlin ni, inilah kali pertama aku ambil gambar. memandangkan aku tak berapa ada mood nak ambil gambar banyak-banyak, maka aku ambil dengan keadaan yang paling malas sekali di meja makan. (lepas tu aku repeat pi makan lagi dan amik tambahan gambar, hahahaha)

Tangga untuk naik ke Merlin Hotel

No signboard. Tumpang nama hotel.

Nasi Kandar Merlin ni mendapat nama Merlin daripada Hotel Merlin yang berada di atas restoran tersebut. Namanya memang agak LOL tambah-tambah bila dah ada orang tengok TV Series Merlin di TV3 tu, rasanya kalau tak tengok TV Series tu, sampai sudah tak tahu cerita Merlin, Arthur dan Camelot. Nasib baik Nasi Kandar Merlin ni tak display pedang Excalibur, kalau tak, sure gempak habis restoran ni. Hahahahaha


View Merlin Nasi Kandar in a larger map
Kedudukan restoran/hotel di simpang Union Street ni sememangnya akan membuatkan seseorang itu jem otak mencari parking. Serius, kawasan ni merupakan kawasan pejabat dan bank yang paling sibuk di kawasan Georgetown. Pandai-pandai la cari parking area sini.

Tengok harga, lepas puas hati baru ambil

Cakap aja nak makan apa, di Penang, we are the boss!!

Banyak ni punya makan, sekali air RM30.60

Untuk makluman, inilah antara kedai nasi kandar yang tak mendapat publisiti meluas seperti Line Clear, Beratur, Hameediyah dan sebagainya, tetapi merupakan pilihan utama orang-orang Penang di sini. Serius, sesetengah kedai yang terlalu dikomersialkan amat overrated atau indah khabar dari rupa di mulut ‘mamu-mamu’ nasik kandaq sejati Penang baq hang!

Masalahnya, banyak kedai-kedai nasi kandar kat Penang ni, popular di kalangan penduduk tempatan, tetapi apabila orang luar nak masuk makan… Mungkin fikir dua tiga kali mengenangkan sambil makan nanti, nak kena berkawan dengan tikus-tikus sebesar kucing. Hahahaha, itu biasa lah….

Jangan lupa letak kuah daging

Karnivor besar, 3 ketul daging

Aku jarang amik daging. Tapi kalau betul-betul nak test rasa nasi kandar, kena try jugak amik daging. Entahlah, mungkin orang lain, lain caranya. Macam aku, aku suka letak benchmark daripada rasa daging di venue-venue kedai nasi kandar. Kalau tak, apa rahsianya Pelita Nasi Kandar asyik letak kuah daging, betul tak? Bezanya, selalunya kedai-kedai nasi kandar ni menyediakan ketulan daging yang agak kecil. Selalunya memang aku akan ambil 2 ketul daging (bersamaan seketul daging di kedai nasi campur Melayu). Dari list aku, aku suka Nasi Kandar Aboo punya daging. Setakat dalam rank anak tekak aku, Aboo masih nombor satu.

Gentlemen, start your engines

Seperti contoh gambar, Nasi tambah, ayam 1/4 panas-panas, telur rebus digoreng sambal tumis dan pelengkapnya kuah banjir, RM7.50. Apa lagi mau?

Sambal Tumis Telur Rebus Goreng

Sambal 'Nyog" Yang Power (Kelapa, Kerisik, Pudina, Asam Limau, Cili dan lain-lain)

Aku terlupa pulak nak amik shot kari kepala ikan yang boleh tahan jugak rasanya kat sini. Ada yang claim rempah-rempah di sini digiling dahulu, tapi aku tak pasti lah. Aku bukan reti beza rempah serbuk jirus air panas ataupun rempah giling. Yang aku tau, kena dan masuk dengan kehendak anak tekak, itu jalan!

Jadi, kalau anda berada di area Bishop Street/Union Street/Padang Kota/Light Street/Beach Street ni, jangan lupa singgah Nasi Kandar Merlin. Sedap atau tak, itu terpulang pada anak tekak anda. Tapi kalau bab kepuasan makan tu, aku boleh gerenti la puas makan, sama puas macam aku makan di Chowrasta Cafe haritu.



Semalam Di Chowrasta Cafe

Nasi, Ayam Potong 4, Bendi untuk RM7.20

Dah lama aku tak makan di area Bazaar Chowrasta. Paling last aku makan di area ini ialah 10-15 tahun yang lepas. Di waktu Nasi Kandar Globe dan Nasi Kandar International hebat berentap dalam menentukan siapa kedai yang paling hebat dalam arena Nasi Kandar di Pulau Pinang. Ya, pada waktu itu, Pelita, Subaidah dan segala jenis restoran berangkai berasaskan Nasi Kandar masih belum wujud!

Suasana Asli Sebuah Kedai Nasi Kandar

Pada sesiapa yang dah terbiasa dengan kedai asli (ehem, asli yerr..) Nasi Kandar, dah tentu akan terbayang bagaimana suasana Kedai Nasi Kandar Beratur, Immigration, Line Clear, Globe (pupus), International (pupus) dan Kampung Melayu. Suasana sibuk dan sudah tentulah nampak usang dan kotor tu, seolah-olah satu trademark! Tetapi, seperti biasa, jika keadaan nampak kotor, susah tentulah tukang masak kena memainkan peranan yang paling tinggi untuk memastikan semua makanan yang dimasaknya bersih dan terkawal daripada pencemaran.

Perlu ka aku ulas lagi pasal nasi kandar lepas tengok gambar ni?


View Chowrasta Cafe in a larger map

Ok, ini amaran aku awal-awal. Kalau berhajat nak makan di Bazaar Chowrasta, aku bagi warning awal-awal. belakang Chowrasta tu penuh berderet kedai jual daging babi. Nasihat aku, masuk ke kedai, makan dan jangan bayangkan bapak babi tergantung kat tepi market tu ok?