Hotshots – 40 Years of Great News Images by The Star Photographers

Semua gambar utama sepanjang 40 tahun

The Star baru-baru ini terbelenggu dengan isu Erykah Badu. Lntaklah nak haramkan konsert ka apa ka, aku malas ambik port. Heboh pulak twitter semua tak puas hati pasal konsert batal la, Rais Yatim strict tak bertempat la, apa la… Lantak la, aku tak minat langsung bab-bab tu. Hahahahaha

Bersempena mendapat baucer free RM200 baru-baru ni, aku tak melepaskan peluang untuk ambil buku ni. Satu lagi buku meja kopi (coffee table book) yang aku sambar. Setelah penilaian ringkas dengan buku-buku photografi lain, aku rasa aku pilih buku ini kerana ia murah dan lebih berinformasi berbanding buku satu lagi yang kata pembikinnya ‘harus mempunyai rasa syok sendiri untuk terus maju dan hidup’. Jadi, baik aku pilih Hotshots – 40 years Of Great News Images by The Star Photographers; kerana tajuknya sendiri telah menceritakan segala-galanya.

Aku ambil beberapa bahagian yang aku rasa aku patut share sikit apa yang menarik tentang buku ni.

Tragedi Memali

Tragedi Jeti Runtuh di Butterworth

Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, anak mendiang turut berada di dalam Tentera Udara sekarang

Masihkah anda ingat dengan Muhammad Haziq?

The Star mempunyai setengah juta koleksi gambar Tun M dalam simpanan

Rupanya KOMTAR Penang pernah terbakar di tingkat 43 pada 23 Januari 1983. Sebelah kanan gambar, stage MIC runtuh sewaktu Samy Velly berada di atasnya

Highland Towers. Katanya semua pembinaan di kaki bukit dibekukan, sekarang?

OK, ini memang satu hype dalam Malaysia dulu. Hahaha

Wanita di kiri bawah tersebut adalah ibu kepada mangsa yang mencetuskan Arab Spring

Yeargh!!!!!!! Wings pun ada! Hehehehe

Jadi, kepada sesiapa yang rasa nak beli, aku rasa aku memang mengesyorkan buku ini untuk koleksi. Duduk saja-saja bileh belek-belek. Harga pun tak sampai RM60.00. Selamat membaca!



The Colours Of Cub Prix

Sudah Sampai!

Careful Packaging

Orait. Ini sebenarnya impian remaja aku. Tapi memandangkan dulu sumber mana la cukup macam sekarang. Kalau privateer zaman tahun 2001-2005, cost memang da bomb! Waktu aku semester 3 di Politeknik dulu (praktikal), aku hampir-hampir ambil lesen AAM, tapi hampir-hampir saja sebab kalau dah tolak kos lesen, takdak duit pulak nak modify motor dan upah kawan-kawan jadi crew di pit, ke laut laaaaa…

Jadi, aku aku beli buku ni untuk mengimbau semula zaman-zaman Cub Prix Malaysia, yang secara terus terang, aku dah start lupakan selepas zaman Chia Tuck Cheong (Maju Motor). Apa-apapun, RESPECT TO THE MAX, photographers 1995-2005 yang rata-rata masih menggunakan SLR, bukan DSLR untuk ambil gambar yang ohsem gila babi. Thanks to them, kita boleh tengok balik semua gambar-gambar ohsem masa zaman Cub Prix.

Info: Buku ni boleh didapati di MPH Bookstore dengan harga RM129.00 dan ia adalah Coffee Table Book kedua yang aku ada selepas Michael Jackson – Life Of A Legend.

Klik untuk gambar. Banyak!

Continue reading



Sportsbike Legends (Fastbike Magazine)

Sportsbike Legends Front Page

Last Page

Keluaran khas yang dinamakan Sportsbike Legends ini adalah keluaran daripada majalah Fast Bike. Apa yang gua nak katakan, majalah ini merupakan salah satu keluaran yang paling gua tak sangka dan nampak gayanya, akan menjadi salah satu harta kesayangan gua mulai sekarang. Jadi, kepada mereka yang telah memasang impian untuk memiliki jentera sebesar ini, gua rasa tak rugi kalau korang pergi mencari majalah ni… Erm… Order. Sila klik read more untuk sessi Spam Gambar Motor.

Untuk makluman, ini adalah kali pertama gua up gambar banyak gila untuk entry blog gua. Selamat menjamu mata.

Continue reading