Ralat Hadis (Kismis)

Salam,

Berdasarkan hadis yang digunakan pada entry Kismis, Badam dan Pistachio: https://www.speedrider.org/2011/08/12-ramadhan-1432h.html

“Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.”

 

Berikut adalah daripada http://soaljawabquranhadis.blogspot.com/2009/01/hadis-kurma-dan-kismis.html:

Quote:
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.
Quote:
Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.

Hadis Ali r.a. ini, tiada disebut dalam kitab2 hadis utama. Disebut dalam Kanzul Ummal 10/86, dan katanya: Ia riwayat Abu Nuaim, ada perawi matruk dan majhul.
Di dalam Kasyful Khafa’ 2/116: “Tanda2 kepalsuan hadis ini jelas zahir, maka hendaklah dirujuk balik”.

 

Ralat:

Maka dengan ini, saya akan merujuk semula hadis tersebut. Yang baik dari Allah, yang buruknya dari saya.

Terima kasih

facebook comments:

3 Replies to “Ralat Hadis (Kismis)”

  1. terbaik bro… hadith kena check dulu sebelum pos. Bahaya kalau kita post hadith palsu sedangkan kita anggap dan pembaca anggap sahih.
    Dr Ben recently posted..1 Ramadan 30 hari 2011 – Hari KETIGABELAS

    1. Haitu betul2 tersilap. terus copy paste. nasib baik letak source copy paste. Terima kasih atas teguran, kalau tak tegur, terus hanyut…

  2. […] “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian.”  Hadis lemah/palsu. Sila rujuk RALAT HADIS. […]

Leave a Reply

CommentLuv badge