Cara Menukar Kepala Paip Dan Sistem Hos

Kepala paip plastik yang patah dimamah usia

Sekali tajuk kemaihhhhhhhhhhh… Hahahaha.. Saja share apa aktiviti cuti aku 2 minggu lepas. Lebih kurang RM50.00 jugak la kos aku beli kepala paip besi baru (jenis lever), muncung hos tembaga, hos getah diameter dalam 18mm ni panjang 15M, pita PTFE dan satu spare kepala paip plastik untuk simpanan. Tengok ajalah gambar dan deskripsi, tak larat mengomel dah.

Barang-barang projek
Tool utama - Perengkuh Paip (pipe wrench)

 

Pita PTFE ni, kalau letak kat thread, kena ikut alur thread, supaya tak tertanggal
Kat muncung ni belasah je, sebab nak bagi kejap sikit nanti dengan adaptor
Tebal pun tak kisah, ikut kesesuaian
Ketat, peranan PTFE tape tu. Lagi tebal, lagi ketat
Sepatutnya kena cari adaptor besi jugak. Malas, aku adjust pakai yang datang sekali dengan packing hos tu
Aku letak ni sebab nak sesuaikan dengan adaptor + hos getah
Testing. Takdak yang bocor (taktau berapa lama boleh tahan)
Yang lebih, simpan buat stok
Upah dari ibu mertua, masa ni bini kerja, aku cuti. Hahaha
Yearghhhh!!! Dah boleh basuh kereta!

facebook comments:

One Reply to “Cara Menukar Kepala Paip Dan Sistem Hos”

  1. tgk wrench tu aku teringat
    1. half-life: opposing force
    2. prey
    3. bioshock
    Ijau D. Koceng recently posted..Classic Rock Les Paul Replacement Set (Part 2)

Leave a Reply

CommentLuv badge