Baju MotoGP 2012

Baju MotoGP tahun ni adalah berasaskan jersi. Jika diberikan pilihan, aku lebih suka dengan style baju seperti tahun lepas. Seperti biasa, jersi ini didatangkan khas dengan pakej tiket grandstand. Untuk tahun ni, harga tiket main grandstand ‘early bird’ + jersi adalah RM141.00.

Apa yang mengecewakan, sewaktu kami nak ‘collect’ baju ni pada pagi Jumaat 19 Oktober 2012, saiz XL ke atas telahpun habis dan yang tinggal cumalah saiz L ke bawah. Pihak pengurusan Sepang haruslah peka dengan isu saiz. Majoriti yang datang adalah mereka yang bersaiz agak besar dan faham-faham sajalah, adakah ‘mat-mat saleh’ semuanya bersaiz seperti orang Asia?

Satu lagi untuk pengetahuan pihak pengurusan Sepang International Circuit. Pastikan petugas-petugas kaunter anda berpengetahuan dan berbudi-bahasa. Sewaktu aku persoalkan tentang saiz baju yang dikatakan ‘habis’, staff kaunter (kaunter utama sebelum masuk ke Welcome Center) boleh menjawab – “lain kali claim la baju awal-awal, bukan pada hari ini“. Jawapan itu sangat kurang ajar dan tidak menghormati pelanggan.

Secara logiknya, perlukah kami dari Pulau Pinang ke Kuala Lumpur pada waktu tempoh penebusan tiket dan jersi semata-semata untuk ambil baju ni? Majoriti yang membuat pembelian awal akan menebus tiket dan baju pada tarikh 3 hari tempoh minggu perlumbaan (dalam kes ini; 19, 20 dan 21 Oktober 2012). Jadi secara logiknya, adakah pembeli tiket Malaysian GP dari Eropah atau USA perlu ke Kuala Lumpur pada tarikh tempoh penebusan semata-mata untuk mengambil jersi? Walau bagaimanapun, tahniah kerana jawapan tersebut telah mengundang satu suasana yang kelam-kabut dan perang mulut antara pihak kaunter dan pelanggan terutamanya dari Indonesia yang turut sama tidak berpuas hati dengan isu penebusan dan saiz baju tersebut. Itu belum lagi perang mulut antara pihak kaunter dengan pelanggan Eropah. So, you should give your staff a good PR course first.

Semoga SIC akan memperbaiki masalah ini pada tahun hadapan.

facebook comments:

One Reply to “Baju MotoGP 2012”

Leave a Reply

CommentLuv badge