Apa Itu Gravatar?

Persoalan Daripada Deaf

Berhubung dengan persoalan Deaf di entry menyambut puasa aku haritu, tergerak pulak aku nak buat entry pasal hal ni. Semoga kita dapat sama-sama share ilmu.

Website Gravatar Dot Com

Gravatar boleh dikatakan satu standard yang telah ‘direka’ untuk memudahkan pengguna yang kerap menggunakan ID sendiri untuk memberi komen di mana-mana website yang akan memaparkan AVATAR yang dipilihnya tanpa perlu register banyak kali (katakan ada 10 website, nak kena register avatar di 10 website).

A Globally Recognized Avatar

Your Gravatar is an image that follows you from site to site appearing beside your name when you do things like comment or post on a blog. Avatars help identify your posts on blogs and web forums, so why not on any site?

Contoh avatar global adalah seperti account blogspot kita. Setiap kali kita login ID kita di blogspot, avatar kita akan terpampang di semua blog yang berorientasikan blogspot.

GRAVATAR merupakan satu perkhidmatan yang membolehkan kita untuk mendaftarkan avatar yang kita nak secara global.  Caranya, untuk setiap blog/website yang membolehkan pengguna berinteraksi dengan memberikan komen; pengguna yang memasukkan e-meil address seperti yang telah didaftarkan di Gravatar, komen tersebut akan memaparkan avatar seperti yang telah ditetapkan. Dalam kes Deaf, memandangkan dia telah ‘hentam’ letak email orang lain, blog aku akan memaparkan avatar yang telah diset ke atas email tersebut. Hehehehe…

Blog aku (dan wordpress) kebanyakannya membolehkan Gravatar berfungsi. malahan, dalam blogspot sekalipun, kalau tak silap aku setting Gravatar boleh di’enable’kan.

Selamat Menchoba.

Kalau tak boleh, sila choba dan choba lagi.

facebook comments:

One Reply to “Apa Itu Gravatar?”

  1. […] kali ada orang komen, terus aku dapat email. Dan kalau nak avatar komen korang tu canggih sikit, jangan lupa register Gravatar […]

Leave a Reply

CommentLuv badge