Helmet SOL-68S Dragon

Boleh pulak aku terlupa nak review helmet yang dah banyak berjasa pada aku semasa hari-hari berkonvoi dan yang paling penting, sewaktu RSSM. Helmet ini ialah keluaran SOL atau dikenali sebagai Gmax di pasaran US dan modelnya ialah SL-68S Dragon.

 

Dragon tu sebab grafik di bahagian helmet tu berbentuk naga, dan ia direka oleh YF Design; pereka grafik yang pernah digunakan oleh Norick Abe, Alex Criville, Toru Ukawa, Tetsuya Harada dan lain-lain pelumba lagi.

 

Continue reading



6 Bulan

Nurul mula memberi makanan berasaskan bubur 2-3 hari sebelum dia masuk ke usia 6 bulan. Dimulakan dengan Nestum dan kemudiannya macam-macam jenis bubur yang dicampur dengan lobak dan kalau tak silap aku ada yang dibuat dengan kentang. Aku tak ingat, mungkin kentang sebab aku rasa macam kentang (alamak, kantoi…)

Muhammad Qayyum mula berguling ke sana ke sini, kalau atas katil, walaupun telah diletak bantal kecik sebagai penghadang, silap2 esok pagi dia dah tidur di hujung kaki. Tapi dia masih belum boleh menyulur  apatah lagi merangkak. Kalau nak bergolek dan berpusing, mungkin boleh bagi pingat perak (pingat emas untuk hyperactive).

Rambut – Rasanya ini kali ke-empat kami dah gunting. Pertama waktu seminggu; bercukur. Kedua waktu usia 3 bulan, ketiga waktu 5 bulan sebelum raya dan ini kali ke-empat. Cuma kali ni kami request agar mamak kedai gunting (ya kami ke kedai sebab  tak konfiden nak buat sendiri) agar simpan sikit di bahagian depan. Dah nampak ala-ala budak siam, sekali sekala nampak macam anak Cina. Hehehe.

Muhammad  Qayyum dah pandai mencebik sedih apabila dimarah dan menyorok di waktu malam sebelum tidur apabila diusik dengan bunyi kucing “nyenyau”. Apabila masuk ke usia 6 bulan, aku perasan, baru Muhammad Qayyum hendak ke dukungan aku apabila disua tangan, sebelum ni taknak langsung; satu moment yang aku rasa sangat priceless.

22 September 2012, Muhammad Qayyum dah berinjak usia ke 6 bulan. Syukur alhamdulillah aku bersyukur padaMu ya-Allah kerana telah memberi peluang untuk aku melihat anak kami membesar.



Ride To Nature: Lata Bayu

Dah lama gila aku tak ride kan? Ya betul, rasanya ride yang paling kerap aku buat tak kira samada secara solo ataupun berkumpulan lebih banyak sewaktu zaman bujang. Lepas kahwin ni, aku dah slow sikit (banyak). Bila Muhammad Qayyum ada, lagi jarang sebab aku rasa komitmen ke atas keluarga wajib didahulukan berbanding minat aku ni.

Pada 23 September 2012 iaitu pada hari Ahad, satu konvoi dianjurkan oleh Penang Underground Bikers ke Lata Bayu, Baling, Kedah. Aku yang tak dapat join konvoi pertama awal pada 8 September 2012 mengambil peluang untuk join bersama geng-geng PUB pada event kali ni.

 

Continue reading