Hasil Baucer Buku RM200

Muka Depan Baucar

Seperti yang telah dijanjikan Kerajaan Malaysia pada pembentangan Belanjawan 2012, satu baucar berjumlah RM200 yang dikenali sebagai Baucar Buku 1 Malaysia telahpun diterima oleh aku pada waktu Kursus Intensif Sessi 2011/2012 yang lalu di USM

Muka belakang, kena ada cop IPT

Terus terang cakap la, kalau aku tak dapat baucar ni, memang tersangat berat la kalau nak tengok muka aku ni masuk kedai buku dan beli buku. Jadi, terima kasih kepada pihak kerajaan yang sudi bagi baucar ni untuk pelajar-pelajar IPT macam aku. Dan aku tak paham, kenapa masih ada yang nak tukar baucar ni dengan wang tunai (seperti kes sindiket haritu), dah dapat untuk beli buku, pakai ajalah kan?

Bil untuk pembelian RM150.00 yang kedua

Bil kat atas ni, adalah sewaktu aku dan wife menghabiskan baki baucar di Popular. Juruwang muka ketat, langsung tak senyum, ikutkan hati aku rasa macam nak hempuk aja kepala dia dengan buku-buku aku ni. Bezanya, ini bukan KFC, dia Melayu dan aku Melayu. Muka ketat macam tu, baik jangan jadi cashier. Tau la ramai orang, tapi sebagai menghormati tugas hakiki sebagai cashier, senyumlah sikit kepada kami sebagai pelanggan. Phuiiii punya Popular!

Buku yang aku pernah dapat dulu

Buku Indahnya Hidup Bersyariat ni, aku dapat sebagai hadiah 2 tahun lepas dari wife, tapi RM50.00 kupon pertama tu, aku gunakan untuk beli buku yang sama ni sebagai hadiah perkahwinan untuk kawan sekerja kami. Buku yang bagus untuk kami, kami beli satu lagi dan hadiahkan untuk orang.

Ha! Ha! Ha!

Okey, ini memang idea aku. Aku cakap kat Nurul, amik sajalah buku apa yang dia nak. Memandangkan aku bukan ada masa sangat nak membaca. Jadi aku hadiahkan saja buku ni untuk dia. Sementelah nanti, dia boleh baca sewaktu masa senggang.

365 jenis resepi

Aku dimaklumkan Chef Hanieliza amat popular di kalangan suri rumahtangga yang gemar memasak. Dikatakan banyak resepinya memang menjadi dan senang cerita, resepi yang ditulis adalah benar belaka dan kalau hero macho macam aku yang tak pernah memasak ikut langkah memasaknya sekalipun, gerenti jadi. Ada orang cakap, kenapa patut beli bukunya sedangkan resepinya dia dah pamerkan di blog? Pada aku, ini adalah salah satu sumbangan kita pada dia. Sekiranya dia tidak lokek menurunkan resepinya di blog dan membantu anda memasak masakan yang sedap-sedap pada keluarga, apa salahnya kita beli buku ni sebagai penghargaan untuknya? DanĀ  setakat hari ini, buku 1 Hari 1 Resepi 365 Resepi Istimewa Chef Hanieliza ini tersenarai dalam top ten jualan buku di Popular Bookstore.

Jadi, aku harap Nurul dapat masak kesemua 365 jenis resepi tu. Ha ha ha!!!

Semua gambar utama sepanjang 40 tahun akhbar The Star

Akhir sekali, aku sambar buku Hotshot keluaran The Star ni. Buku ni adalah lebih sesuai dipanggil Coffee Table Book dan isi-sinya adalah seperti Life Of A Legend dan The Colours Of Cub Prix. Seperti namanya ‘Hotshot’, ia memaparkan gambar-gambar menarik yang telah dirakam oleh jurugambar The Star. Gambar-gambar di dalam memang sangat cool dan sesetengahnya kita telah lupa (dan mungkin tak tahu). Entry berikutnya adalah khusus untuk Hotshots.



Kursus Intensif Ke-3

Pandangan dari tengah, tingkat atas Desasiswa Fajar Harapan

Pada 29 Januari 2012 sehingga 12 Februari 2012 yang lalu, telah berlangsung satu lagi kursus Intensif untuk pelajar-pelajar Rancangan Pengajian Jarak Jauh, Universiti Sains Malaysia atau kita semua lebih biasa dengar, ‘student part-time’. Mungkin korang yang first time baca entry pasal USM ni recall balik entry Ali Setan Kembali aku ni.

Trademark di Fajar Harapan

USM adalah satu-satunya universiti yang unik dalam bab menganjurkan kursus intensif untuk sudent-student part-time ni. Biasanya, kursus dijalankan selama 3 minggu. Entah kenapa untuk sessi kali ni, ia cuma dijalankan selama 2 minggu. Jadi, memang jadual agak padat dan semestinya meletihkan kebanyakan pelajar.

Gambar-gambar berikut adalah agak angker dan tak sesuai untuk student junior.. Hahahahaha

Almari dan meja partner bilik aku

Meja aku

Meja dan almari aku. Hahhahaha bersepah!

Katil aku, bila dah berdua ni, ada orang bekalkan cadar untuk aku. Hehehehe

Bilik aku jadi port, jadi benda ashtray ni mesti ada, teringat zaman hostel

Sebenarnya, terdapat khabar angin dan ura-ura menyatakan kursus intensif kali ini adalah yang terakhir akan diadakan di USM. Dengar-dengar, ada pihak yang buat aduan, kursus intensif ini menyusahkan (ye lah, sampai 3 minggu). Kalau pada pelajar dari sektor awam, ia tiada masalah kerana biasanya, pelepasan akan diberikan sepanjang pengajian intensif. Mungkin yang komplen tu, student dari sektor swasta. Pada aku…. Yang komplen ni macam budak junior yang masuk Form 1 kat hostel, dan komplen macam-macam. Dah tahu USM ada kursus intensif, yang gatal pi apply jadi student part-time kat sini apehal?

Intensif, pada aku dan majoriti student part-time yang lain amat penting sebab time ni lah nak buat test untuk PB (peperiksaan berterusan atau carry mark), nak siapkan assignment dan yang paling penting, dapat masuk kelas tutorial (sebab USM menjalankan sessi Video Conference untuk kelas sepanjang pengajian) dan berjumpa kawan-kawan kumpulan (biasanya untuk assignment). Enau dalam belukar yang minta intensif dimasuhkan ni, betul-betul hampeh!

Pandangan Tasik USM dari tingkat 3 Desasiswa Fajar Harapan

Desasiswa Fajar Harapan, terletak di tengah-tengah USM dan amat strategik sekali kedudukannya. Masjid dekat, tempat makan dekat, kelas dekat dan serba-serbi semua dekat lah. Cuma bangunan ni memang old school sikit la, tengok kipas pun dah sikit punya OSH-Compliance habis, hahahahha.. Malang pulak nasib aku, pulun register kehadiran, terlewat register masuk desasiswa, kena menapak ke tingkat 3 (fizikalnya 4).

Nak kata kurus naik tangga, tak pulak. Ini semua salah briyani Pakistan dekat masjid tu. Asal turun je makan, asal naik je tapau. Cis! (dan salah Abu Nasi Kandar di belakang tasik tu)



Beefilicious Lovers Day!

Promotion extended!

Dah lama aku tak cerita pasal Burger King semenjak Whopper Madness Day haritu. Dah 2 tahun rupanya. Salah satu sebab ialah kedudukan outlet Burger King kat Penang ni leceh sikit, sementelah aku pulak tinggal di tanah besar semenanjung. Jadi, kalau teringin pun, aku terpaksa datang pada hari kerja ataupun kalau aku ada hal di area tanjung ni.

Nasib baik tak ramai

Promosi kali ni, Burger King dah announce yang waktu yang sah ialah pada pukul 2 petang sampai pukul 6 petang sahaja. Sesiapa yang kerja mengikut office hour mestilah frust kan? Aku tak frust sebab kerja aku, takdak waktu makan yang tetap. Hahahahaha… Jadi, bila sampai kat outlet Burger King Promenade ni (persiaran Sungai Pinang, bakal menjadi ‘Gurney Drive’ yang baru) memang lengang la. Aku pun cuak jugak sampai kena tanya awek kaunter ni, “bukan hari ni Burger King ada buat Angus Promotion ka?” Akhirnya, promosi dilanjutkan sehingga waktu perniagaan tamat (diumumkan melalui facebook). Mungkin kerana tak ramai orang tahu ataupun orang tak suka sangat dengan Supreme Angus Steakhouse ni.

Untuk makluman, promosi Supreme Angus Steakhouse ni aku tau dari laman Burger King Malaysia di facebook. Dan yang pastinya, menu ni tak disebut di dalam laman rasmi Burger King. Jadi, aku tak ada info sangat melainkan daripada Wikipedia. Mengikut Wiki, ANGUS merujuk kepada baka lembu yang dibiakkan untuk menghasilkan daging, dan biasanya dikenali sebagai Aberdeen Angus. Manakala carian aku yang lain telah membawa kepada penemuan Black Angus Steakhouse, sebuah restoran berangkai yang berasal dari Seattle.

Jadi, aku tak pasti samada Supreme Angus Steakhouse ni berasaskan steak famous restoran itu atau sebaliknya, kerana tiada maklumat lengkap di laman Burger King. Dan yang special, menu ini tiada di menu utama Burger King. Mungkin hanya ada apabila tiba waktu promosi? Harap-harap Burger King boleh bagi info sikit.

Supreme Angus Steakhouse, Spicy Jalapeno

Ok, aku rasa, semua iklan tak kira BK, McD, KFC dan lain-lain semua sama saja, mesti ada tulis “illustrated purpose only” atau “cadangan hidangan sahaja”. Tetapi tidak pada Burger King. Boleh dikatakan semua iklan tidak tertulis benda tu, jadi tension jugakla kan bila tengok burger secara realitinya kan? Hahahha… Sebenarnya, pada waktu outlet BK Promenade ni dibuka, aku perasan semua staff pada waktu tu diimport khas dari BK Central, maksudnya semua orang lama dari Kuala Lumpur, dibawa khas ke Pulau Pinang untuk memberi latihan kepada staf-staf Penang. Waktu tu, servis dan burger presentation untuk Whopper memang terbaik; puas dan sos banyak. Selepas outlet ni dah penuh dengan local staff, mula la buat pasal, sos lada hitam pun dah sikit dan tak banyak macam mula-mula dulu. Aku harap pihak Burger King pesan la staf-staf kat outlet Penang ni, jangan kedekut sangat letak sos lada hitam tu. Sebab pepatah pun kata, kalau sedap dan puas hati, pasti orang hendak lagi.

Ho ho ho!

Akhirnya, aku sambar 3 burger kelmarin. Jalapeno tu, aku makan di outlet. Blackpepper pulak, aku bungkus bawak balik, konon-kononnya nak bagi kat wife dan mak mertua, last-last aku yang makan jugak. Ha ha haaaaa!!!

Dari segi rasa, aku prefer Whopper lagi. Tapi, Supreme Angus Steakhouse ni, bolehla dicuba untuk mendapatkan satu rasa kelainan. Seolah-olah daging stik dibalut dengan roti burger pun ada jugak.