Info: Pembayaran Balik Pinjaman KPM

Terus terang aku cakap, aku agak piss off bila aku terima surat “Tanpa Prejudis” daripada Kementerian Pengajian Tinggi kelmarin. Surat yang ayat “Tanpa Prejudis” kalau tak lain dan tak bukan, ia adalah daripada bahagian pinjaman.

So, Dato’ Khalid Nordin (twitter: @khalednordin) dan MOHE (twitter:¬† @mohe_kpt), entry ni untuk anda dan sila ambil perhatian.

Notis Pendek Straight To The Point

Aku tak dimaklumkan tentang ‘peralihan tugas’ pembayaran balik pinjaman KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia) kepada MOHE (Ministry of Higher Education) dan hanya tau bila surat “Tanpa Prejudis” tu sampai kelmarin.

Ya, yang ni aku consider hutang lapuk. Hutang zaman aku mula-mula belajar. Hutang zaman aku bayar kena pakai wang pos dan lepas hantar pos, resit akan sampai sebulan kemudian. Dan aku bayar sekali tu saja kot. Susah gila nak buat payment time tu. Jadi, oleh kerana surat “Tanpa Prejudis” ni datang time aku dah nak kenduri kawen (memang aku piss poff), aku akan melaksanakan tanggungjawab aku sebagai penghutang duit rakyat ni. Aku akan bayar beransur-ansur.

Yang aku piss off bila talian telefon yang tertera kat atas tu sapa pun tak angkat. Apakejadahhhhhhhhhhh. Nak cari page nak payment pun susah bukan main! Aku dah cari dan jumpak link paling cepat untuk interface  pembayaran loan tersebut iaitu:

https://payloan.mohe.gov.my/sila_fpx/index.php

Jadi, kepada mereka-mereka yang seangkatan dengan aku dan ingin bayar jugak hutang korang tu (wajib bayar la weh, takkan korang nak jadi darah daging korang duit hutang tu, kalau mati lain cerita la, ada takaful insuranskan). Aku bayar pakai CIMB Clicks, tutorial ada kat bawah ni. Baca dengan lebih lanjut okeh!

P/S: Dato’ Khaled/MOHE, sila kemaskan sikit interface payment tu, bagi senang orang cari. Takpun, URL untuk ke bahagian payment tu, pakai la yang pendek sikit, bagi orang senang ingat, contohnya http://www.mohe.gov.my/loan kan senang sikit orang nak ingat. Kerahkan pakar-pakar IT dalam department MOHE tu sikit!

Continue reading

Review: The Greatest Rock Album (compilation)

Front and Back Cover

Aku rasa, dah lama gila aku tak beli album mat saleh selepas last sekali aku beli Santana – Supernatural (aku tak sempat buat review!)

Dengan tagline “92 Rock Anthems To Rock Your Lungs Out To!” berjaya membuatkan aku menyambar album ni di rack Speedy Video dengan harga RM59.90 kalau tak silap aku.

Inner Album

Dengan 6 keping CD, sememangnya jenuh nak dengar la. Tapi apa yang aku best, inner cover menunjukkan sebuah gitar yang sinonim dengan muzik rock, apa lagi kalau bukan Fender Stratocaster di bahagian hadapan dan di bahagian belakang, yang aku heran, kenapa BC Rich Warlock yang dipilih? Konpiussssss…. Rock beb, bukan Metal. Aku rasa lebih sesuai kalau letak Gibson Les Paul kat bahagian belakang tu sebagai imej. 2 gitar lagenda yang mengangkat muzik rock sebagai halwa telinga mat-mat rock tegar lagu Mat Salleh.

Album ni turut disertakan dengan pamphlet kecil yang tertulis lirik lagu kesemua 92 track yang dimuatkan dalam album ni.

Massive Evergreen Tracklist!

Ok, tengok tracklist tu. Setuju tak kalau aku kata hampir 95% daripada semua lagu tu adalah evergreen dan radio friendly? Why not? CD-CD ni dah pun berada dalam Cik Elle untuk aku layan dengan MTX aku tu. Nice combination for rock. Tak sia-sia aku angkut MTX Component set. Hahahahaha.

Kepada mereka yang malas membeli individual cd, aku cadangkan korang carik album ni. Berbaloi untuk dimiliki dan dipasang dalam kereta. Layan beb!!!!!!

Tutorial: Skype For Android

Nak explain kat @LuthfiMY atau http://luthfi.my ni aku rasa panjang pulak nak tweet. Jadi, ni tutorial paling ringkas yang aku buat untuk mereka-mereka yang ada henpon Android base, tapi nak pakai Skype dalam phone.

Senario:

1. Nak pakai skype

2. Search dalam market, takdak! Yang ada semua apps China Mali!!!

Jangan gabra, berikut adalah step2 yang betul untuk cari apps tu dalam android market.

P/S: Rooting your android will void your warranty. Do this ONLY if you’re adventurous atau kata orang, ada telor :p

Continue reading