Triple Trouble

Semua orang asyik bercerita pasal konsert ni sekarang. Ramai yang SMS, PM dan email aku kenapa aku belum buat sebarang review atau promo tentang konsert ni.

Sebenarnya, aku lebih suka untuk meng’konfem’kan dulu samada aku dapat hadir atau tak ke konsert ni. Jadi setelah aku berjaya meng’konfem’kan segalanya, aku telahpun mengambil cuti sempena Double Trouble ni dan….

BENCI!!

AKU TAK DAPAT PERGI!

Kali ni, aku betul-betul ralat. Pada 28, 29 dan 30 adalah tarikh-tarikh terakhir untuk final exam aku. Congakan pada mulanya ialah aku nak berangkat pada malam Sabtu tu (selepas waktu kerja). Ok lah, abang ipar aku pun dah set semua.. Sekali terkantoi la pulak transport kat KL.

Aku plan memula aku nak ride saja naik motor, tapi motor aku pun tak siap lagi. Campur lagi dua-tiga personal things, aku dengan ini mengisytiharkan konsert ini dah jadi Triple Trouble untuk aku. Satu penyesalan yang aku luahkan sebelum konsert kerana aku tak dapat pergi. Tertekan betul…. (Nampak gaya, Shafarizan akan pergi KL naik EX5, kalau tak, boleh aku konvoi pergi dengan dia…).

Untuk merchandise, aku terpaksa book pada Zul S2W, dan menunggu 2 lagi pending T-Shirt aku iaitu Naga Kramat dan Baju Guitar LP Joe Berapi tu yang dikhabarkan dalam proses reprint semula. Tapi aku tak sure la pulak Grousiey dah buat ke belum sejak 1st order yang dah habis stok pada Februari dulu kalau tak silap. Terpaksa la aku menahan jeles orang lain dah pakai baju LP Joe Berapi tu dan Naga Kramat. Sampai kat aku nanti dah jadi bubur sejuk McDonalds. Hehehe…

DAPATKAN TIKET ANDA DI SAYAP-SAYAP WINGS

Petikan dari Sayap-Sayap Wings:

Double Trouble : Panduan Perjalanan

Setelah mendapat pengesahan dari pihak penganjur, maka disini diturunkan beberapa panduan perjalanan untuk ke Konsert Double Trouble pada 1Mei nanti. Panduan ini sebagai rujukan kepada penonton yang akan datang demi untuk keselesaan bersama dan agar masalah-masalah yang berlaku pada konsert-konsert sebelum ini tidak berulang.

1. Pihak Polis telahpun memberi amaran agar penonton yang akan datang ke konsert nanti untuk tidak meletakkan kereta dbahu – bahu jalan atau menghadapi tindakan saman / tunda kereta. Pihak pengendali Lebuh Raya Sprint akan bekerjasama dengan Polis untuk memastikan arahan ini dipatuhi.

2. Pihak penganjur dengan kerjasama RapidKL akan menyediakan bas “feeder” yang akan berlepas dari 3 “checkpoint” utama iaitu Bangsar LRT, Amcorp Mall (stesen LRT Taman Jaya) dan Pusat Bandar Damansara. Pengunjung boleh menaiki bas dari checkpoint tersebut dan ianya PERCUMA. Bas akan berlepas dengan kekerapan setiap 20 minit dan perkhidmatan bas akan bermula untuk ke venue konsert bermula jam 5 petang. Perkhidmatan bas untuk pulang ke checkpoint pula akan bermula mulai jam 10 malam. Sila perhatikan bas RAPIDKL yang mempamerkan poster konsert Double Trouble 2010.

3. Bagi yang menaiki kenderaan sendiri, tempat meletak kereta yang terdekat dengan venue konsert adalah di perkarangan Stadium Juara. Lokasi Stadium Juara adalah bersebelahan dengan KLGCC (Kuala Lumpur Golf & Country Club), bertentangan dengan INTAN Bukit Kiara. Pengunjung boleh meletakkan kenderaan di situ dan kemudian menaiki bas ke venue konsert. Bas ‘feeder” akan melalui Stadium Juara sebelum ke venue konsert.

Semoga panduan yang diberikan akan memudahkan kita semua untuk menikmati konsert dengan aman dan selesa tanpa perlu memikirkan tentang masalah kesesakan yang perlu diharungi selepas berakhirnya konsert nanti.

Selamat berhibur!

“Orang Kita Ada Di Mana-Mana Sahaja”


Bercakap pasal Konsert Double Trouble ni. Sebenarnya, timing konsert ni dah memang cantik dengan rezeki aku bulan ni. Cuma sekarang, nampak gaya aku emmang takder rezeki nak ke KL jugak. Dengan rezeki yang lebih sikit tu, aku beli satu pouchbag baru untuk gantikan pouchbag ONE POLAR aku tu. Seingat aku, aku beli pada tahun 2007. Tanggal 2010, pouchbag tu dah mereput dan zip hancur. Berbaloi RM60.00+ yang aku invest dulu. Pouchbag baru, Fieldsheer tu aku beli dengan harga yang murah sikit; RM36.00 untuk daily use. Alpinestar tu hanya untuk riding saja sebab compartment boleh sisi spanar dan screwdriver. Sebenarnya aku pun tak ingat dah berapa banyak pouchbag yang aku pernah ada.

Yang pastinya, setiap hari aku pakai 2 pouchbag. Satu pouchbag kain dan satu lagi… perut aku. (adeh… nak kena diet neh… Dah nak jadi macam Jack Black.)



Tension? Moh Makan Ayam Budu!

Kuda tua aku terpaksa bekerja keras sejak Cik Belang tiada di sisi hampir 2 bulan! (erm, padahal sebelum ni takder pun Belang tu…). Hari ni problem lagi. Lepas habis exam, sebenarnya dah lama niat nak tukar rantai + sprocket set, tapi kekangan wang tu menyebabkan aku terkantoi dalam time nak tukar tu. Hari ni, akibat faktor usia, double-stand Cik Smash aku dah mula mereput dan hampir luruh. Total damage hampir RM50.00

Sebenarnya, nak bagi tips saja dalam tension-tension ni. Untuk penjagaan sprocket:

  1. Pastikan rantai sentiasa dalam keadaan berminyak dan ditegangkan apabila kendur.
  2. Gunakan sprocket hardened steel untuk long-term use. Macam aku, total perjalanan sehari hampir 80KM++, full throttle Isnin-Jumaat, dengan hardened steel sprocket ni, aku boleh pakai semaksimum 15-18 Bulan.
  3. Tapi hari ni malang punya pasal, aku tak pakai hardened steel sprocket, aku pakai cap ayam punya saja sebab takdak duit.
  4. Habis aku punya tips mudah. Periksalah rantai anda selalu (Aku pernah lenjan pakai rantai sampai rantai jatuh, macam naik basikal)

Okeh, sebenarnya dah lama aku nak cerita pasal Nasi Ayam Budu ni. Terletak di Bayan Baru, ia beroperasi pada waktu malam sahaja. Dengan menjadikan Sani Char Koey Teow berhadapan Pejabat Pos Bayan Baru Sebagai landmark, senang saja nak cari kedai ni.

Sebenarnya, tak patut pun dipanggil sebagai Nasi Ayam kerana bentuk dan warnanya adalah lari daripada norma kebiasaan Nasi Ayam. Cuma nasi putih, ayam goreng bawang, sup kosong dan killer menu dihidangkan.

Ayamnya dimasak secara deep-fried, kemudian ditabur dengan bawang besar goreng. Semata-mata ayam goreng kunyit saja. Tiada yang lebihnya.

Inilah killer ingredient Nasi Ayam ni. Budu!! Siapa kata takda Nasi Ayam Budu! Ni hah, aku dah tunjuk ni!!! Nasi Ayam Budu!!! Lagi tarak percaya ker?? Percayalahhhhhhhhhhhhhhhhh~


View Nasi Ayam Budu in a larger map

Aku rasa senang saja kot kalau nak datang sini. Di harap dengan map di atas tu, pepandailah nak cari kedai tu kat mana okey? Cari saja Sunshine Square atau Masjid Jamek Bayan Baru sebagai landmark utama. Nampak Sani Char Koey Teow tu, betul dah ler tu. Biasanya, aku akan datang makan Nasi Ayam ni kalau aku kerja lewat, ataupun bila aku teringin nak makan. Kenapa, tak percaya ka mamu Penang boleh makan budu??? Aku allergic tempoyak jer beb!!!



Round Solo Ke London

Sepanjang RSSM – Round Solo Satu Malaya, aku rasa perbuatan aku dah cukup gila. Tapi…. Nampaknya kegilaan aku telahpun diatasi dengan orang yang lebih gila!!!!

Projek Solo I Am Malaysian ini diterajui oleh saudara Syed Ahmad Abdul Hadi bin Syed Hussien, 38. Projek ini juga ditaja oleh pihak Modenas (update 23/4/2010 – Modenas tak sponsor pun rupanya!, tq Harris).  Tiada kata-kata yang dapat aku ucapkan melainkan ucapan-ucapan selamat agar saudara kita selamat ke destinasi. Ayuh bloggers, berikan semangat kepada saudara kita ini dengan melawat blog beliau yang akan dikemaskini setiap hari di http://iamalaysian.com/.

Dipetik dari http://iamalaysian.com/:

“Project ‘I Am Malaysian’ is a one-man expedition to London, UK by traversing through Asia and the Middle East on a motorcycle. The journey will start in Kuala Lumpur and will end in the city of London.

The project will be carrying the 1Malaysia banner. 1Malaysia is an idea initiated by Malaysia’s Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

One rider, Syed Hadi, will be going through the rough terrain and unpredictable weather on the route towards London by going through a few Asian countries and the Middle East.

The distance between Kuala Lumpur to the city of London is around 25,000 kilometers, along with the programs included in the journey, the rider will be covering close to 30,000 kilometers in total distance.

List of countries that will be visited are:

  1. Malaysia
  2. Thailand
  3. Nepal
  4. India
  5. Pakistan
  6. Iran
  7. Armenia
  8. Turkey
  9. Greece
  10. Albania
  11. Macedonia
  12. Serbia
  13. Bosnia Herzegowina
  14. Croatia
  15. Hungary
  16. Slovakia
  17. Austria
  18. Slovenia
  19. Italy
  20. Switzerland
  21. German
  22. Czech Republic
  23. Deutchland
  24. Netherlands
  25. Belgium
  26. France
  27. Uk

Objective

The project’s aim and directive is to achieve what most people would just dream of doing. An achievement by a Malaysian is just the same as an achievement of Malaysia.

Through several different approaches, the project will project a general acknowledgement of the 1Malaysia concept, which is unity in diversity.

The 1Malaysia concept is not specific to Malaysia only; as the concept can be applied to the people of the world in general as the world consist of many different races, religions, beliefs and culture.

This project’s aim is just that- to promote unity through a very diverse environment.”

Iklan aku sejak RSSM: