Antara Nasi Arab Dan Roti Jala

Akhirnya, setelah aku terlepas Nasi Arab pada kunjungan sudah, kali ni aku beratur dengan lebih awal semata-mata nak dapatkan Nasi Arab ni. Rupa dan warna Nasi Arab adalah seakan-akan nasi tomato. Cuma strukturnya agak melekit-lekit sedikit. Harga untuk sepinggan nasi dan seketul ayam goreng panas seperti di atas ialah RM3.80. Berbaloi aku beratur! Untuk makluman, selepas pukul 9 malam, nasi putih pula yang akan dihidangkan.

Sebenarnya, kali ni aku ke tempat yang sama adalah kerana memenuhi jemputan daripada Yamaha FZ Owners (Northern Region) yang mengadakan sessi TTS dan seterusnya membincangkan aktiviti mereka yang akan datang. Selepas itu, giliran owners Belang menyuarakan pendapat untuk Crossover Konvoi ke ??? pada Jun 2010 ini. Insya-Allah, dari perbincangan, crossover ialah dari FZ Northern Region, Belang R Community dan 4 Strokers.

Pada 26 Mac 2010, Jumaat. Buat pertama kalinya, ini adalah pertama kali aku join TTS rasmi bersama owner-owner FZ. Depa semua pun ceria dan happy go lucky. Dan yang paling gila tentulah Galol. Nama pun dekat-dekat gila kan? (Jangan marah yerk Encik Galol, muahahahaha). Mengikut FZ Owners ni, plan diaorang ni mungkin acara camping dan BBQ di Pantai Merdeka. Aku pulak tengok dulu. Kalau depa kata on boleh join, dan kalau aku tak exam… Aku on saja (masalahnya, motor aku tak siap lagi claim insurans).

Jadi, apa-apa pun, terima kasih kepada FZ Northern Region yang sudi menjemput kami ke sessi TTS hangpa semua.

Hari Sabtu, 27 Mac 2010 pulak, aku dan semua bekas pelajar Penang Free School telah dijemput ke Sambutan Ulangtahun yang pertama, AMN Services di Shell Mak Mandin. Abang Abdullah Mohd Nor ni, adalah bekas pelajar pada tahun 1979. Aku yang paling muda, menempek saja di majlis ni. Dapat jugak jumpak abang Rahimi 79, DJ Roslin 79, YDP OFMA merangkap Ahli Majlis, saudara Johari Kassim, abang Zul nayan, abang Hisham Pak Lah  dan ramai lagi lah. Yang paling penting, Roti jalanya memang sedap abes.

Aku ni pulak, jenis pemalu tapi mahu (lapar la beb). Tapi pada masa yang sama, segan la pulak dengan abang-abang super senior aku neh. Ahli Majlis lah, D.O. lah, Dr. lah, manager lah, lain-lain lah… Aku pulak cuma pencacai saja kat kompeni biasa. Segan tu memang la segan sangat-sangat. Jadi, aku terpaksa bertindak…

Berikut ialah tindakan biasa aku kalau aku segan…

Apa lagi, cari port terbaik la untuk cilok karipap. Karipap memang makanan tegar gua kalau gua malu. Mesti caterer tu heran mana habis stok simpanan karipap diaorang tadi.

HSBB: Satu Penanda Aras

Sebenarnya, aku nak tulis benda ni semalam, iaitu sempena pelancaran rasmi NBI atau National Broadband Inisiative atau dalam bahasa anti-PPSMI ialah Inisiatif Jalur Lebar Kebangsaan. Dengan ini, Perkhidmatan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (HSBB) diperkenalkan oleh TM Berhad untuk memenuhi pelan jalur lebar negara ini. Tapi aku terlupa renew domain speedrider.org dan menyebabkan domain digantung semalam.

Untuk makluman tambahan, kalau tak silap aku TM Berhad telah menyumbangkan sebanyak RM8 Billion untuk projek ini dan RM2 billion lagi adalah daripada Kerajaan Persekutuan. Menurut Utusan Malaysia, angka terbaru projek ini ialah RM 11.3 Billion.

Sebelum apa-apa, bukan niat aku nak mengajar atau apa-apa kepada semua orang. Tapi, aku terpaksa buat artikel ni untuk menyedarkan ramai pihak yang masih tak paham atau buat-buat tak paham pasal internet kat Malaysia ni.

Hal ini ini ialah kerana aku secara tak langsung terlibat dengan HSBB. Jadi, sempena pelancaran NBI, barulah aku nak buat artikel ni.

Bercakap pasal monopoli, aku rasa pendapat ni sungguh amat tak adil untuk diperkatakan. Secara rasminya, terdapat 33 ISP sekarang di Malaysia (rujuk). Jadi, kalau dah jadi ISP, tak payahla nak dipertikaikan tentang backbone yang digunakan dan seterusnya dikaitkan dengan monopoli. Kalau rasa ‘dah power’, pakailah backbone sendiri.

Ramai jugak yang komplen pasal TM. Pada pendapat aku pulak, kalau rasa problem sangat… Jangan banyak songeh, ada dekat 30 ISP lain yang boleh pakai (kalau nak).

Pasal harga, seringkali ramai merungut dengan pakej harga yang ditawarkan di Malaysia. Contohnya £33.00 (33 pound) di UK untuk 50mbps package. Kalau convert, lebih kurang RM163.50. Pada aku, hal ni betul-betul orang kata “nak compare, biar apple to apple la

Tahu tak berapa kos nak buat civil works di Malaysia ni untuk infrastruktur? jadi, kepada mereka-mereka yang dah pernah study kat luar, merungut banyak, kemudian dah grad, samada jadi Proffesional takpun prof, Dr, dan sebagainya. Tolong berfikir secara waras dan jangan mengikut emosi.

Off topic kejap, semalam masa pelancaran NBI juga merupakan hari aku yang ke-100 tanpa tembakau. Kebetulan saja ni, tapi memberi makna yang besar.

——————————–

Masa mengikut kelas MAKROEKONOMI, Prof kat USM tu cerita pasal taraf hidup dan dia bagi comparison antara Australia-Malaysia. Katanya, lebih kurang macam ni:

Gaji, RM1800 – A$ 1800.00

nak beli ayam…

Kat Malaysia RM18.00 1 KG

Kat Australia A$6.00 1 KG. (ni mungkin Abang Ben Krenmaut boleh perbetulkan)

Nampak tak living cost yang cuba nak disampaikan? Prof tu kata antara sebab inflasi di Malaysia adalah kerana Nilai Matawang kita yang rendah, kemudian relate pulak dengan kenapa Duit Daun Pisang (Zaman jepun dulu) takda harga. Kenapa? Sebab wang dicetak terlampau banyak yang menyebabkan nilai wang tiada.

Dah nama pun belajar, soalan pun dah tentulah pun macam bodoh-bodoh sikit kan? Soalannya senang saja…

Prof, kalau disebabkan tu, kenapa Bank Negara tak limitkan saja pengeluaran wang Malaysia, bila dah limit, tentulah nilai mata wang kita naik balik, seterusnya mengurangkan inflasi

Soalan killer yang Prof tu tak jawab sampai hari ni. Aku cari dalam forum2 USM pun takder jugak.


2 Video di atas ialah contoh test yang aku buat kelmarin. Walaupun benda ni sebenarnya di test sejak 3 tahun lepas (untung tak, dapat merasa awal). Berikut ialah antara ciri-ciri kasar HSBB package yang mungkin ditawarkan:

Triple-play services – Broadband, IpTV dan VoIP.

Setakat aku tulis artikel ni, kawasan yang dicover ialah Shah Alam, Subang Jaya, Taman Tun Dr. Ismail dan Bangsar dan insya-Allah, akan diperluaskan ke 22 kawasan lain sehinggan Jun 2010. Seterusnya akan memenuhi Malaysia pada… er… Aku taktau.. Pasal harga, jangan tanya aku. Aku bukan orang sales. Boleh rujuk di TM Point yang berdekatan atau di website TM sendiri.

Pada aku, apa-apa orang nak cerita pasal harga kat negara luar ke apa ker, pada aku “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri“. Kita dah terbiasa suka komplen itu dan ini, sehingga terkena batang hidung sendiri barulah akan diam. Kadang-kadang dah terkena pun tak reti duduk diam jugak.

Update 26 March 2010:

Berikut ialah pakej yang ditawarkan buat masa ini.

Oh Hetty!

Penantian aku untuk netbook aku yang pertama telahpun berakhir. Ia sampai tepat pada pukul 6.50 petang di pagar rumah yang dihantar seorang ‘transporter’ yang bernama Tan dari Tiong Nam Ekspress. Friendly habis.

HP Mini 210 ini berspesifikasi seperti snapshot di atas. malas aku nak tulis semula. Tengah update pakai netbook la katakan…. Mana nak sama dengan Notebook. Netbook ni kecik. Terjojol mata nak baca kat screen.

Owh, lupa nak cakap. HP Mini 210 ni aku namakan Hetty. Rock tak?

 Aku malas nak buat bench mark test pakai 3rd party software. Aku rasa dah berlambak orang review HP Mini 210 ni, cuma aku snapshot sajalah berapa rating yang Windows 7 Starter ni bagi. Bolehla, bukan aku nak main FPS game pun kat netbook ni. Cun untuk web browsing, dan sekarang yang paling penting, untuk browse facebook, update blog (mungkin ekspress update macam entry ni) dan baca forum dan e-mail.

Itulah kegunaan utama of Netbook yang orang selalu salah anggap Netbook ni macam Notebook! – Surfing dan light use!

Dengan menggunkan DDR2-RAM, sedikit sebanyak melegakan aku untuk upgrade memory dia. Sekurang-kurangnya aku tak terbeban dengan harga melampau dari DDR3.

Windows 7 ni tak dinafikan memang cun siot, aku yang selama ni lebih suka menggunakan Win XP, dah tentu menggelabah sikit bila menggunakan Windows 7 ni.

Kepada mereka yang masih belum tahu, Windows 7 Satrter ni memang takleh tukar wallpaper. Jadi, kalau nak tukar jugak, pepandai lah hack system ni pakai apa-apa 3rd party software untuk ubah wallpaper atau pakai saja Windows 7 Home Premium. Pada aku pulak, benda tu tak penting, kerana yang penting, netbook ni boleh digunakan oleh aku untuk surf internet.

Netbook ni, aku rasa ada kelemahan sikit pada area touch pad. Kadang-kadang sampai terlalu sensitif, dan kepada mereka yang pertama kali jadi “font browser tetiba jadi kecik atau jadi besar” dah tentu lah menggelabah biawak. Tapi, aku rasa benda ni biasa. Jangan rosak sudah.

Begitu juga pada logon screen, masa nak start up, akan nampak macam ada screen watermark di bahagian atas. Tapi aku rasa benda ni bugs saja dari driver graphics dan bukan satu masalah besar kepada mereka yang dah tahu benda ni. Aku rasa solution kesan watermark tu hanyalah bila dah ada update driver nanti samada dari Microsoft sendiri atau dari HP.

Benda yang paling aku tak puas hati dah tentulah bab warranty. Aku baru jer terima Netbook ni pada 18 mac 2010, 6.50 petang, tapi tengok sendiri la warranty yang HP set tarikh bila. Tarikh order tu beb! This is the one HP should look for. Memang aku betul-betul tak puas hati dengan gap 6 hari tu.

Kesimpulannya, aku berpuas hati sajalah dengan netbook ni. Takdak apa yang super-special sangat pasal Netbook ni, cuma yang specialnya, aku cuma dapat dengan harga yang amat murah lah. Itu saja.

Kepada sesiapa yang belum tahu, TM berhad menawarkan netbook ni kepada student dengan pakej Cool Uni Pack yang berharga RM50.00 sebulan.

Setakat ni, pakej Cool Uni Pack ditawarkan dengan pakej berikut dan bolehla baca dengan lebih lanjut di laman promosi Streamyx:

Jadi, kepada student-student di luar sana, rebut sajalah peluang yang ada ni….. Kepada sesiapa yang malas nak register, e-mel aku particular dan aku tolong registerkan. (Kaki iklan yang nak iklan kat seksyen komen, rasa-rasa taknak aku edit komen, kena la bagi komisen sikit kat aku) Hahahahha….