DIY Home Recording

Aku tak berani nak komen benda ni panjang-panjang sebab aku bukan ‘ahlul’ dalam bab-bab ni.
Yang aku tau, dengan beberapa benda dan setting yang betul, tak susah untuk set home recording sendiri dengan syarat, kenalah keluarkan sedikit fulus untuk dapatkan sesuatu yang baik.

Banyak software-software gadget guitar sebenarnya, seperti Guitar Rig dan Drum Machine. Aku pun khatam tak abes lagi sebab rasa terlampau complicated sangat. Senang lagi kalau pijak-pijak saja stompbox tu. Jadi, aku nak review secara terperinci agak terbatas sebab ilmu tak cukup lagi.

Dalam contoh ini, aku upload video kawan aku (yang dia mintak sensor muka atas keadaan diri yang teramat seksi), tengah bereksperimen mengunakan gitar tong + distortion fx daripada sound card komputer sendiri. Takder software lain, cuma raw fx daripada Creative Sound Blaster X-Fi.

Kurt Cobain pernah buat macam ni untuk lagu The Man Who Sold The World Live Unplugged (untuk sesiapa yang terlupa), cuma pada masa tu, takder lagi software-software macam ni dalam pasaran.

Satu dan Serasikan

Aku menjengah dunia 26 tahun selepas tok wan-tok wan aku merasa susah payah makan nasi dengan garam ataupun ubi kayu cicah nyiog parut.

Aku sekarang hidup dalam keadaan makan pagi set breakfast meal McD RM8.90 ataupun harga-harga lain yang tak masuk akal untuk secawan kopi tiruan dan daging yang penuh dengan bahan kimia.

Aku terlepas zaman arwah (mungkin) tok menakan aku ditahan, kemudian lesap tanpa berita kerana bonet kereta besinya ada bom tangan versi bom jepun yang macam botol tu.

Tapi sekarang aku hidup dalam zaman curiga-mencurigai berlainan bangsa.

Aku terlepas zaman di kala bangsaku dan bangsa-bangsa lain bersatu menentang penjajahan.

Aku sekarang berada dalam zaman bangsaku sendiri berpecah kepada 3 puak dan menuduh orang-orang yang terdahulu dariku adalah boneka Mat Saleh.

Apa-apa pun, aku adalah anak pasca-merdeka dan aku sentiasa berdoa agar negaraku sentiasa aman damai, bersatu dan serasi.


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-52. Al-Fatihah kepada pejuang-pejuang negaraku yang terlebih dahulu gugur di medan bakti.

Nasib Jer Tu

Photograph: Simon Bellis/Reuters

Sir Alex:
Gua puas… Gua Puassssssssssssss!!!!!

Wenger:
Eleh, nasib jer tu…. (pssstt Arshavin, mana Mat Punk yang kita tengok DVD Green Street Hooligans itu ari ar? Gua nak dia suntut rusuk mamat neh.)

Pete: Jom weh, kita ada job nak buat….. Wenger suruh tiaw mamat tu cukup-cukup.

Matt: Woit, kita kan West Ham punya.. (tak habis cakap)

Pete: Ko jangan banyak songeh!! Job duit raya la katakan…