Aku Terselamat, Tapi Parah..

Lupakan sekejap rock hari ni. Aku keluar dengan Nurul untuk beli banyak barang hari ni. Secara spesifiknya, dia nak beli hadiah untuk kakak sulung dia. Dan, seperti biasa leteran telah diterima gara-gara Zippo semalam. Fuh, hampir bernanah sekejap telinga aku mendengarnya. Tapi, sekali aku cakap.. Tengok baju tu dan tengok balik Zippo ni. Maka, keadaan kembali aman seperti sediakala.

Jawapan aku yang paling konkrit kenapa aku beli Zippo ialah seperti video di atas. Ya, itulah tujuan utama aku sebab musabab membelinya. Senang bila nak buat campfire tepi laut, ataupun… dan lain-lainlah senang cerita.

Niat di hati, aku nak tengok Transformers: Revenge Of The Fallen hari ni, tapi humang aih. Semua time dah pun fully book. Melepas la aku… Last-last, Jangan Pandang Belakang Congkak jugak yang terpaksa dilayan untuk meleraikan kesusutan otak. Senang punya filem, tak payah pikir panjang-panjang, tengok dan bantai gelak aja.

Kemudian, kunjungan aku ke Speedy Video menemukan aku dengan cd-cd ni. Murah gila la beb. Rm13.90 satu. maka, tanpa berpandukan akal yang waras, membuatkan aku ringan tangan untuk terus mencapai dan membayar. harga normal ialah untuk DVD dan album Teori Domino Revisited Jamming (ingat tak, hari aku punya cd hilang atas bas?)

Maka secara automiknya, wallet aku telah mengalami kecederaan parah secara rasmi pada hari ini…



Nang Botinang….

Cari Pasal #1:

Semalam, bersempena dengan Hari Gaji. maka, kami pun memutuskan untuk melakukan aktiviti Hari ‘Hora‘. Tempat yang dituju ialah Teluk Tempoyak. Berbekalkan RM20.00 seorang, 2 ekor ikan merah berjaya dibakar, seekor ikan bawal talang berjaya dimasak masak cabai, setengah kilo udang kertas berjaya dibakar dan 2 jag air asam boi berjaya ditelan beramai-ramai tanpa meninggalkan sedikit pun bahan bukti di atas meja, dan seterusmya membuatkan semua kucing-kucing di situ berduka lara kerana langsung tak dijemput makan oleh kami. Seekor kucing telah dikenalpasti terjun laut kerana terlampau kecewa dan sepasang selipar (tak diketahui milik siapa) terapung di permukaan air laut, mungkin kerana terlampau tension apabila jejaka-jejaka di atas ‘mentekedarah’ tanpa belas kasihan dan membuatkan susana kedai seperti bapak mereka yang punya.

Cari Pasal #2:

Hari ni pulak. Pertama kali aku menjejakkan kaki sebagai pelajar PJJ di USM. Lagak persis Ali Setan, suasana bising di belakang bilik persidangan live telecast amat bising kerana pelajar-pelajar yang berdedikasi dan bersemangat pada hari pertama sidang video, tidak dapat duduk. Sesungguhnya, keadaan yang amat tidak selesa ini mengakibatkan suara-suara rock-and-roll berkumandang di belakang. Dan yang paling palatnya, ini adalah kali pertama aku belajar dengan televisyen, bukan dengan manusia. Betapa janggalnya aku! Sessi perbincangan dengan pensyarah terbantut untuk bilik #2 Wilayah Pulau Pinang kerana microphone rosak!!!! (diperingatkan, ini adalah Universiti Apek APEX dengan microphone rosak!!) Keputusan dan kesimpulan, ini adalah kali pertama dan terakhir sidang video aku. Selepas ni, aku akan tengok sessi rakaman jerlah!!!

Cari Pasal #3:

Dengan perasaan yang membuak-buak amarahnya, aku terus menuju ke Bukit Mertajam. Dan secara automatiknya, mencipta rekod peribadi dalam pembelian CD Original. Sekali beli, 6 keping. Double Trouble dah ada secara fizikal dalam bentuk kaset, cuma tukar amik cd la pulak.. Dan secara fizikalnya, membuktikan bulan ni adalah pertama kalinya aku berasa cukup kaya sejak berkerja. Baki duit dalam bank ada banyak sangat lagi. Argh, aku perlu lakukan sesuatu!!!!

Cari Pasal #4:

Dengan kaya dan bongkaknya. Aku mengisytiharkan, ini adalah Zippo pertama dalam hidup aku. Sesungguhnya bukan bunyi gemercing (bukak kamus la beb!) yang aku cari, bukan boleh bakar apa-apa pun dengan bunyi tu. Lebih kepada nilai estetika dan fungsi yang menjadi buruan aku. Sesungguhnya akan ada seseorang nun jauh di Kampung Pak Lah yang akan membebel 24-jam apabila melihat aku mengusung benda ni. Tapi fahamilah, waima aku berhenti merokok sekalipun, benda ni akan tetap aku beli untuk kegunaan lain. Terutamanya dalam aktiviti memancing dan meredah hutan.

Maka, sekianlah hari jalan-jalan cari pasal aku hari ini.



Cerita Bergambar

Hari ni, aku pergi kerja dengan kereta. Bukan selalu beb aku pergi kerja dengan kereta. Tetambah pulak dengan kereta sport macam ni kan. Pergh, time bawak ni, aku memang eksen, hidung boleh tadah air ujan!

Bila dah sampai opis, payah betul nak parking. Takkan aku nak parking bawah pokok mempelam? Rosak abis la cat aku kan… Tak boleh jadi ni.

Cis, aku terpaksa jugak mendedahkan identiti superhero aku neh. Autobots! Transform!!!
jet jet jet nyettt…!!!! Roll out!!

Fuh, letih betul drive jauh-jauh datang opis. Rasa macam nak tergeliat jer urat belakang ni. Lega betul bila dapat stretching macam ni.

Arghhh!!!! Terkangkang aku dengan bil-bil bulan ni. Bukannya sikit nak kena bayar. Aduhai…. Teruk la macam ni, tokey balak pun boleh bankrap beb!!

Yeeha!!! Nasib baik hari ni hari gaji. Selepas bayar bil, bayar hutang dan sebagainya. Seperti dijanjikan dengan seller satu barang ni, semua pembayaran telah dilunaskan. Terujanya aku!! Kuikuikui…

Bila dah kurang sikit kerja hari ni, apa lagi. Surf-surf la sikit. Rupa-rupanya Jacko dah mati. Kalau betul dia masuk Islam haritu (di-Islamkan oleh Yusoff Islam dan disaksikan oleh abang Jacko sendiri, Jermain), betapa untungnya Jacko ni, mati dalam Islam, dan seperti bayi yang baru lahir jer amalannya dihitung. Syukur! Bila melihat tarikh kematiannya, aku sayu….. Aku teringatkan sahabat aku, Allahyarham Ijan.

Itulah cerita dari aku yang kerja tak banyak hari nih. Merepek jer dalam office. Tak sabar aku nak tengok cerita Transformers nanti!!!!

Sekian, tamat cerita bergambar.