Kronologi: Hari Semakin Tua

Kelmarin, 29 May 2009 adalah Hari Seniman Kebangsaan. Menandakan aku dah menghampiri usia tua. Banyak benda yang dah dibuat dan banyak jugak yang belum dibuat.

Nurul bagi aku hadiah; yang aku tak nak, tapi dia bagi jugak. Dia belum kerja, sebab tu aku dah pesan jangan beli apa-apa, sebab aku tak perlukan. Tapi sayu betul bila dia cakap dia simpan RM10.00 setiap bulan sejak tahun lepas semata-mata nak beli present tu. Lemah betul!!! Sikit lagi hampir-hampir nak jadik Rock Leleh dah aku rasa… Takder apa yang aku buat sangat kelmari bila keluar dengan dia. Lebih banyak aku teman dia settlekan form-form sebab dia dah dapat kerja, bermula 1 Jun 2009 ni. Keluar pergi beli barang dia, buat medical checkup dan last sekali, aku belanja makan; Kapitan Kopitiam Seberang Jaya.

Malam tu, bawak pulak Wan Hitler, member sekerja aku dari Cyberjaya yang outstation ke Kuala Muda. Teringin jalan Penang katanya. Aku janji dengan dia lepas Maghrib, tapi pukul 9 lebih baru aku jemput dia. Hahahahah, mendidih perut dia tak makan lagi. Destinasi utama, Nasi Kandar Line Clear. Tapi memang Wan ni betul-betul takdak ong. Hampeh! Gulai masin la pulak! Mencarut mulut orang Melaka ni sebab makan nasi kandar masin. Hahahah. Lu memang talak ong.

Berjalan ke Chowrasta, masa nak balik tu, aku mencari insignia ni, benda yang ada dalam muzikrock.com. Akhirnya aku jumpa, dan terus aku snap gambar. Hahahahah. Rasa macam nak cilok bawak balik rumah jer logo tu sebab dah pukul berapa kan, bukan ada orang pun. Cuma board Aliph tu ada depan Balai Polis Kontinjen jer. Hahahahaha..

Mati kutu aku nak bawak Wan ni berjalan. Dah la terkantoi lauk masin dekat Line Clear, ntah apa pulak nanti yang dicarutnya. Hehhehe. Last-last, benda paling bodoh yang aku pernah buat. Pergi Batu Feringghi, hisap rokok dua batang, lepas tu balik. Mencarut lagi Wan tu. Kuikuikui. Lepak minum air kejap dekat Padang Kota, hampir-hampir kena saman sebab aku parking keta mengherot ke arah jalan, dalam kawasan parking motor. Baik punya patrol car park belakang keta ayah aku. Apa lagi, tekan remote keta, dan terus blah. Lepak kat depan sikit, dengan skemanya parking keta dalam kawasan parking.

Pagi tadi, makan free kat Hotel Seri Malaysia Kepala Batas, sebab semalam tido sekali dengan Wan. Petang ni, mungkin bawak dia round Penang sekali lagi sebab dia mengidam buah pala yang aku sendiri tak makan. Gambar kat bawah tu pulak, adalah antara perhiasan dalam bilik hotel untuk orang yang buta seni macam aku ni takkan paham sampai bila-bila.

Maka, itulah aktiviti aku tahun 2009 ni, sempena hari aku dah tua setahun lagi menghampiri mati, 26 tahun bersyukur hidup di Malaysia yang aman (dari segi bukan politiknya). Alhamdulillah.

Penangan Cuti Emergency!!!

Hari ni kantoi lagi…
Aku tunggu sampai tertido nak pergi kerja, tapi hujan lebat lagi. Maka, tepat pukul 10.00 pagi, satu panggilan dibuat kepada bos aku nak amik emergency leave.
Alasan: Hujan, takder keta nak ke tempat kerja. Bos approve.

Sampailah lepas sembahyang Zohor, dekat-dekat pukul 3 petang, cuaca dah elok. Maka, bermulalah tugas-tugas yang aku akan buat, tapi takleh buat masa waktu kerja.

Hari ni, maskot blog aku dah siap diperbaiki. Melayang RM79.00 sekali dengan postage. Tapi, lebih mahal kalau aku hantar kat re-seller Timex di Penang. Diaorang amik postage charge saja RM80.00 tak termasuk harga repair. jadi, baik aku hantar KL terus, straight kepada dealer yang aku beli. Dial terbakar, yang baru punya kaler kekuningan sikit, yang asal putih. maka, jadilah Jam Timex Rojak Limited Edition. (1st edition Timex ni, memang strap besi, 2nd batch dan seterusnya semua pakai leather strap). Yang masuk Malaysia, adalah 2nd batch, sewaktu pelancaran movie Spiderman 3, kemudian 3rd batch pada premiere National Treasure 2.

Lepas tu, dah lama aku tak round Bagan dengan motor aku. maka, merondalah aku ke seluruh pelusuk Bagan. Singgah kedai jap buat baju pengantin kemeja. Kedai ni jugak adalah supplier tetap kepada kompeni aku kerja, dan jugak kepada Shell, TNB dan lain2 kompeni lah. Punyalah tak selesa kalau aku masuk kedai-kedai macam ni, selalu beli macam tu jer kat mana-mana. Tapi ni baju sponsor, buat jerlah….

Aku nak menghala ke BM, singgah jap ke ATM dalam stesyen Shell, aku tanya kot-kot Enzo kuning Limited Edition tu ada lagi. Ada 2 unit lagi. Aku telefon Zan tanya, dia confirm, aku angkut terus. Malang betul, 360 GTC dah takder stok. Jadi, setakat ni, gambar atas tu, memang untuk Zan punyalah.

Balik daripada BM, aku singgah beli Mee Rebus kat Aziz Mee Pak Ngah. Teringin. Mengidam 16 bulan dah tak makan. beli 4 bungkus bawak balik rumah, sebungkus RM3.00. Nak beli yang udang galah tak mampu, sekilo RM70.00. Beli jer apa yang ada, janji kenyang dan sedap. Aku tanya brader yang tolong bungkus kat aku tu, cawangan dalam Tesco Extra Seberang Jaya tu, cawangan tokey dia ker? Dengan bangganya dia cakap, kalau tengok bukan Aziz Mee Pak Ngah, itu semua ciplak semata-mata. Hahahahaha… Jawapan yang sempoi, tapi membawa seribu erti.

Owh, sempena cuti tu, aku pergi BM. Bukan apa, nak cari CD version Belenggu Irama sebab kaset dah bunyik tenggelam timbul. Sekali nak cari album Amy Camouflage untuk Zan, tapi takder. Nanti aku cari kat port lain pulak. Aku amik 3 yang atas tu dulu. Layan kat rumah dulu. Sekali semua casing CD tu, dah pecah.. Mungkin dah lama sangat kat kedai. Takper, takder embossed NSR kat atas plastik tu, boleh aku tukar cover lain.