Shell V-Power Racing Ferrari Model

Sedangkan nak beli yang betul-betul 4 tayar buatan Malaysia aku tak mampu, inikan pula Ferrari betul!! Maka, terpaksalah aku berpuas hati dengan model keluaran Mattel ni sahaja. Hahahaha~

Aku bukanlah peminat Ferrari tulen, tetapi suka diingatkan aku ialah penggemar model diecast. Tetapi, kehadiran model-model Ferrari ni di stesyen minyak Shell membuatkan aku betul-betul tak senang duduk. Dulu, dah ada edisi macam ni, tapi ntah bagaimana aku langsung tak berminat! Tahun ni, lain macam pula rasanya.

Walaupun ia plastic model dengan skala 1:38, ia dilengkap dengan ‘touch steering function’ aku berpendapat, keluaran kali ni memang sepatutnya dimiliki ditambah buatannya lebih kemas berbanding edisi terdahulu. Aku malas bercakap panjang dan nikmatilah…

Semua maklumat ialah dari Shell Malaysia


Lightweight, simple and striking the F430 Scuderia is uncompromisingly sporty. It was unveiled by Michael Schumacher at the 2007 Frankfurt Auto Show. The Ferrari 430 Scuderia does 0 – 100 km/h in less than 3.6 seconds.

The amazing and most advanced GT car has been updated with an Evoluzione package. Its V12 engine generates 860 PS (848 hp/633 kW) at 9500 rpm which boosts the top speed to 370 km/h


The GTC is a race version of the Ferrari 360, with better performance and handling. The 90-degree V8 3586.2 cc engine has been improved in terms of consumption and power, putting out 445 horsepower (332 kW) at 8750 rpm.


Limited Edition Enzo Ferrari. 12 cylinder mid-engine berlinetta named after the company’s founder, Enzo Ferrari.


F2008 – F1 Team Scuderia Ferrari Official Racing Car in 2008 season. Unveiled to the public on January 6, 2008. It features a new standard Electronic Control Unit (ECU), which is the electronic system that controls all the cars, produced by McLaren Electronic Systems. (Wikipedia)

Applicable only with Shell Helix purchases. Visit your nearest Shell station or find out more in the Helix promotion! The yellow 599 GTB Fiorano comes with sound and only applicable with Shell Helix purchases.


This beautiful car optimises Ferrari’s talent for innovation and design. The 612 Scaglietti is capable of 315 km/h (199 mph) and has a 100 km/h time of 4.3 seconds.


Innovative and technologically advanced, the Ferrari 599 GTB Fiorano sets a new benchmark of excellence. It was unveiled at the 2006 Geneva Motor Show.

Maka, dengan pembelian-pembelian ini, aku mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Encik Abdullah Mohamed Nor, pengusaha stesyen Minyak Shell di Mak Mandin yang sanggup melayan kerenah aku memilih kereta-kereta di atas. Maka, jumlah pembeliannya.. Adalah lebih kurang RM24 juta selepas dicampur cukai (hahahha, macam beli Ferrari betul la pulak!!! Perasannya aku!!)

Diingatkan pada pengumpul-pengumpul lain…
Walaupun di kotak terdapat 6 model, tapi sebenarnya terdapat 2 model tambahan iaitu Enzo Ferrari (Limited Edition) dan 599 GTB Fiorano yang kedua-duanya berwarna kuning.
599 GTB Fiorano – Comes with sound.
Enzo Ferrari – 2 speed model.

Dan yang pastinya bagi seorang yang dah tua macam aku, semestinya persoalan timbul.. Mengapa kalahkan budak-budak nak beli benda ni?

Jawapan aku mudah:
Minat, lawa dan nak buat display kat rumah. Hahahaha…. Vroooom~!
(dan.. tunggulah entry aku yang akan datang… Motor Valentino Rossi pulak..)



Hari Terakhir…

Bersempena dengan hari terakhir yang rasmi kami semua berada dalam unit dan bos yang sama, esok 1 April 2009 akan bermulalah hari bekerja kami di bawah bos baru masing-masing. Sedikit memeningkan, memandangkan banyak benda yang dah jadi kelam kabut dengan re-organization ni, maka…

Kami pun mengadakan kutipan dan seterusnya adalah jamuan sikit. Nak kata sikit tu tak sikitla, aku sampai mengah la jugak. Hahahahaha.
Tempatnya ialah di Pen Mutiara, tempat yang kami pernah makan dulu. Sajiannya simple, telefon dan booking. Satu kepala RM25.00, lepas tu, walk-in dan makan jer. Semudah memesan pizza. Errr.. susah sikit dari makan pizza order, sebab yang ni kena berjalan sikit ke kedai makan. hahahah…

Semoga kami semua dapat menyesuaikan diri dengan organisasi baru ni, insya-Allah…



Memancing: Antara Cabaran Dan Persoalan

Daripada hang susah-susah pi mengai, baik hang pi beli ikan kat market aja!”

Satu dialog klasik yang menghantui kebanyakan pemancing. Dialog yang diajukan oleh kawan-kawan, kaum keluarga dan terutamanya… Bini sendiri! (kalau dah berbini)

Benar. Kalau ikutkan daripada logik dialog, memang itulah yang termudah sekali untuk dilakukan. Start enjin kereta/motor, lepas tu pergi market dan beli ikan. Tapi lain pula pada pendapat pemancing-pemancing termasuklah aku sendiri.

Sejarah aku memancing bermula ketika aku tak masuk sekolah lagi. Masa kecik-kecik dulu, waktu ayah masih cergas, selalu jugak aku ni jadi peneman dan pengacau ayah ketika dia berkomplot memburu siakap di Sungai Perai ataupun Kuala Perai. Pernah jugak aku memandu bot enjin Yamaha-nya tu sampai berpusing-pusing kami dalam Sungai Perai, macam kereta drift buat ‘donut’ tu. Padahal pada waktu tu, aku ‘diharamkan’ memegang semua alat-alat pancingan ayah. kata ayah, aku ni kaki pelingkup. Hahahaha.

Tapi itu cerita dulu, aku mula aktif memancing selepas habis SPM. Mula-mula, curi-curi amik rod ayah dan mengail di Sungai Perai. Ayah masam mencuka bila dia dapat tahu yang aku amik barang dia tanpa kebenaran. Tapi, lesen dah dapat.. Dia mula meminjamkan aku rod Seahawk atau Fenwick dan reel Penn-nya tu kat aku. Hehehe, masa tu syok bukan kepalang, ntah beberapa kali aku curi-curi ambik reel Shimano dia untuk turun di Sungai Perai, aku pun tak ingat. (sekarang, Shimano dah jadi harta aku..)

Set memancing aku (atau kat Penang, kami akan panggil ‘box’ – merujuk kepada rod dan reel yang lengkap) mula dibeli selepas aku start kerja dengan duit sendiri. Semuanya sebab kecik hati ngan ayah, yang aku rasakan kedekut sungguh nak pinjamkan barang-barangnya dekat aku. Tapi selepas beberapa lama berkecimpung, aku dah mula mengenal jenama dan nilai setiap alat pancing, dan kemudian aku mengerti kenapa dulu ayah ‘kedekut’ sangat.

Sekarang, aku dah boleh memancing tanpa meminjam sekelumit pun barang-barang ayah aku, hatta sebiji ladung pun. Semuanya dengan duit aku sendiri, dan aku puas. Aku dapat buat sesuatu yang aku suka dengan hasil titik peluh aku sendiri. Memang berbaloi, tambah-tambah bila dapat ikan besar dan merasai sendiri pertarungan dengan ikan tersebut. Walaupun belum sampai ke tahap pemancing tegar, aku dah mula merasa nikmat memancing. Ya betul, dulu semasa mula-mula tak dapat hasil walau seekor anak gelama, memang marah. Tapi sekarang, aku sudah mampu tersenyum ataupun ketawa berdekah-dekah walaupun tak dapat seekor ikan!

Pelik tapi benar. Itulah kepuasan memancing yang aku dapat. Aku dapat asingkan diri sekejap daripada kesibukan dunia dan seterusnya, aku dapat menghayati keindahan alam ciptaan Allah SWT ketika berada di tengah laut. Kejadian ribut, hujan dan sebagainya sekurang-kurangnya dapat menginsafkan aku yang terleka seketika dengan kekuasaan pencipta alam yang Maha Agung dan Maha Berkuasa.