Yamaha LC135: Satu Mitos?

Technical Specs:

Engine type : 4 Strokes, SOHC, Liquid Cooled.
Displacement : 134.4 cc
Ignition system : DC CDI
Compession ratio : 10.9:1
Bore x stroke : 54.0 x 58.7 mm.
Lubrication system : Yamalube 4T (SAE 20w 40)
Carburetor : Mikuni – VM 22 x 1.
Clutch system : Hand Clutch – Wet, Multiple Disc.
Starter system : Electric & Kick Starter
Transmission type : Sport Gear – 4 Speeds
Wheel type : Spokes Wheel
Overall size : 670 x 1,945 x 1,020 mm.
Weight : 105.0 Kgs
Suspension (front) : Telescopic fork
Suspension (rear) : swing arm (monocross)
Brakes (front) : Disc Type (Double Piston Caliper).
Brakes (rear) : Disc Type
Tires (front) : 60/100 – 17 M/C – 33P
Tires (rear) : 80/90 – 17 M/C – 44P
Fuel tank : 4.2 L.
Fuel : Octane 91 upper.

*specs berbeza: yang ni spec yang ada manual clutch.
testing unit, yang takder hand clutch.

——————————————–

Untuk berlaku adil, berat aku ialah 97KG. Jadi, memang berat sikit (banyak, tapi tanak mengaku). Kebanyakan motor -10km/h dari speedometer.

Mitos yang paling aku banyak dengar ialah kemampuan motor ni dengan original spec boleh full meter. Ermmm.. Aku tanak komen banyak-banyak, nanti marah pulak LC fanboys neh.

Result:

Aku: 140-145 KM/h
Rider 59KG : 150-160KM/h
Tested vs Yamaha RXZ meter: 120KM/h

Masa nak dapat top speed: lembab dan jauh… menyiksa…

Aku tanak komen dah la pasal LC neh. Cuma sesuai nak buat bawak pergi kerja dan konvoi, handling ok, cornering tak test sebab motor orang. Kalau motor aku atau motor sponsor, bolehla aku test korner sampai jatuh tersembam. Hahahahaha…

Antara video yang boleh dipercayai tentang LC135 Wet Clutch.
Senang cerita, meter LC yang kata full meter tu, bolehla tolak 20% (anggaran).

7 thoughts on “Yamaha LC135: Satu Mitos?

  1. Alah LC ni sedap bawak pergi-balik kerja je.. Macam aku 1 trip 35km, ok la pakai LC ni…topspeed aku tak tau..pasal aku takut laju2 dgn motor kapcai.. paling laju pun 130km/h meter LC ni.. konar sedap kalau pakai tayar best.. Duro Racing 90/80 utk belakang.

  2. muto FZ150i tu lagi la slow.. 140kmh pon tercirit-cirit… tapi ada jugak leh dapat 150kmh… emm.. fz slow..!!
    -kalau compare ngan meter RXZ ler…-

  3. Mmg lc135 nie suatu mitos pn..ak pengguna tegar yamaha lc135 nie sejak dari tahun 2007 (v1 ss n v1 es) – 2017 (v3 ss)..apa yg aku nk kongsi kt sini bab kelajuan nie serupa je ngn semua version..klu da cc 135 dgn kapasiti block 134.9 tu sama je..cuma body je lain..klu org ckp bab cut off tu butoh..klu x caya korang blh try test..apa yg penting moto lc nie korang cuma jge minyak hitam..tayar..spoket rantai je..klu 3 benda nie korang titik berat kompom lc korang sedap..lgi 1 ak nk gtau ttg misteri moto lc nie..walaupun cc 135 tp korang blh kjar cc 150 moto2 baru sekarang contoh y15 honda rs 150 n fz 150 tu..walaupun korang xleh nk potong moto2 tu tp korang blh la duk sebelah2 ngn moto2 tu..yg penting korang jaga 3 benda tu..bia la x modi pn..wat pe modi2 klu blh rosakkn enjin moto korang..layan std sudah..kn?..tu pendapat aku la yg dh lama pakai moto lc nie..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge