Why I Should Have Samsung Galaxy Tab

Unboxing

Baru-baru ni pada 12 November 2010, gua dah decide untuk sambar Samsung Galaxy GT-15503 atau lebih dikenali sebagai Samsung Galaxy 5. Secara jujurnya, dulu Samsung adalah brand yang paling gua tak suka disebabkan platform yang digunakan. Tapi sekarang, semuanya berubah.

2nd Boot, the 1st boot at the shop.. Hahah

Front

Back

OS
Android OS, v2.1 (Eclair)

CPU
MSM7227 600MHz

GPU
Adreno GPU

Display
TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Reslution 240 x 320 pixels, 2.8 inches
– Accelerometer sensor for UI auto-rotate
– TouchWiz v3.0

Memory
Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
Call records Practically unlimited
Internal 170 MB
Card slot microSD (TransFlash) up to 16GB, 2GB included

Sound
Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Speakerphone Yes with 3.5 mm audio jack

Data
GPRS Class 10 (4+1/3+2 slots), 32 – 48 kbps
EDGE Class 10, 236.8 kbps
3G HSDPA 7.2 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g, DLNA
Bluetooth v2.1 with A2DP

GPS
Yes, with A-GPS support

Camera
2 MP, 1600×1200 pixels
Geo-tagging, smile shot

Video
QVGA@15fps

Messaging
SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS

Java
Via third party application

Browser
HTML

Radio
Stereo FM radio with RDS

Others
– Social networking integration
– MP4/H.264/H.263 player
– MP3/WAV/eAAC+ player
– Organizer
– Google Search, Maps, Gmail, YouTube
– Voice memo
– T9

Size
Dimensions 108 x 56 x 12.3 mm
Weight 102 g

Battery
Standard battery, Li-Ion 1200 mAh
Stand-by Up to 521 h (2G) / Up to 375 h (3G)
Talk time Up to 9 h 30 min (2G) / Up to 6 h 30 min (3G)

Lock Unit

Harga RRP (Recommended Retail Price) ialah RM690.00. Aku berjaya dapatkannya pada harga RM640.00. Pakej asal ialah berserta dengan kad micro-sd 2GB. Standard.

The Case!

Epikcase

Lebih kurang beberapa hari lepas pembelian, aku order pulak casing untuk G5 nih. Orait, dah lengkap! Sebuah Smartphone Android-based yang paling mampu dimiliki buat masa sekarang. Aku dah tak peduli pasal keupayaan kamera 2MP yang dimiliki oleh G5 ni. Janji, aku dapat gunakan banyak applications seperti Facebook (penting neh!), Foursquare, Browser, Youtube, Waze dan lain-lain application yang membuatkan aku semakin kurang membawa netbook aku ke mana-mana cafe. Sebabnya? Aku dah sumbat SIM Broadpand DiGI prepaid yang aku rasa aku mampu pakai. Test dulu, sebelum convert ke full line with broadband unlimited capabilities.

Ya, seperti yang aku cakap di awal posting, dulu memang aku tak suka Samsung, tapi semuanya berubah apabila Samsung mengambil langkah strategik dengan meletakkan Android sebagai penggerak Galaxy 5 ni. Aku bukan iFag (hahahahahah), jadi mestilah aku memilih Android. Nokia? Harap maaf, aku dah lama tawar hati, sebab itulah dulu aku ambil Sony Ericsson k850i sebagai pengganti Nokia aku dulu. (Riwayat Telefon Lama)

G5 vs HTC Wildfire

Banyak faktor yang aku ambil kira sebelum aku ambil Galaxy 5 ni. Terutamanya daripada segi harga. Pada aku, G5 is the clear winner in price competition with an extra value for internet savvy users, especially heavy users. Sebab tu android memainkan peranan penting dalam kriteria pemilihan aku. Sekarang, email aku, semua notification dan sebagainya dah aku boleh view dengan G5 aku nih. Walaupun tak boleh ganti peranan notebook/netbook/PC, at least aku dah boleh tengok important notes on my email dan Facebook (ahahahaha) sebelum aku edit dengan komputer-komputer aku yang lain.

Tron In The Tab!!!

In conjunction of the contest by Lowyat (infos here) and Samsung (all informations can be access at Samsung Univez), what do you think if I say that I SHOULD HAVE THE SAMSUNG GALAXY TAB? Aisehman…. Dengan screen yang lebih besar gedabak dan dikuasakan oleh Android jugak, Samsung Galaxy Tab is the ultimate solution for the online kakis to update all things on the move beb!

Or can I say that I am too much handsome with the TRON to get the Samsung Galaxy Tab?

facebook comments:

18 thoughts on “Why I Should Have Samsung Galaxy Tab

  1. Massage ringtone mmg ada yg standard sj ke??
    Blh msuk lagu lain lg tak??
    Tone standard dh la pendek,kdng2 x perasan msg msuk..

  2. Pingback: #4sq Check-In Anniversary | Speedrider Networks

  3. Pingback: TTS Geng Suzuki | Speedrider Networks

  4. Pingback: Teknologi | Speedrider Networks

  5. Pingback: Ninetology Black Pearl II | Speedrider Networks

  6. Pingback: Ninetology Insight i9430 Review | Speedrider Networks

  7. Pingback: Pineng PN-912 16800mAh Powerbank | Speedrider Networks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge