Shell V-Power Racing Ferrari Model

Sedangkan nak beli yang betul-betul 4 tayar buatan Malaysia aku tak mampu, inikan pula Ferrari betul!! Maka, terpaksalah aku berpuas hati dengan model keluaran Mattel ni sahaja. Hahahaha~

Aku bukanlah peminat Ferrari tulen, tetapi suka diingatkan aku ialah penggemar model diecast. Tetapi, kehadiran model-model Ferrari ni di stesyen minyak Shell membuatkan aku betul-betul tak senang duduk. Dulu, dah ada edisi macam ni, tapi ntah bagaimana aku langsung tak berminat! Tahun ni, lain macam pula rasanya.

Walaupun ia plastic model dengan skala 1:38, ia dilengkap dengan ‘touch steering function’ aku berpendapat, keluaran kali ni memang sepatutnya dimiliki ditambah buatannya lebih kemas berbanding edisi terdahulu. Aku malas bercakap panjang dan nikmatilah…

Semua maklumat ialah dari Shell Malaysia


Lightweight, simple and striking the F430 Scuderia is uncompromisingly sporty. It was unveiled by Michael Schumacher at the 2007 Frankfurt Auto Show. The Ferrari 430 Scuderia does 0 – 100 km/h in less than 3.6 seconds.

The amazing and most advanced GT car has been updated with an Evoluzione package. Its V12 engine generates 860 PS (848 hp/633 kW) at 9500 rpm which boosts the top speed to 370 km/h


The GTC is a race version of the Ferrari 360, with better performance and handling. The 90-degree V8 3586.2 cc engine has been improved in terms of consumption and power, putting out 445 horsepower (332 kW) at 8750 rpm.


Limited Edition Enzo Ferrari. 12 cylinder mid-engine berlinetta named after the company’s founder, Enzo Ferrari.


F2008 – F1 Team Scuderia Ferrari Official Racing Car in 2008 season. Unveiled to the public on January 6, 2008. It features a new standard Electronic Control Unit (ECU), which is the electronic system that controls all the cars, produced by McLaren Electronic Systems. (Wikipedia)

Applicable only with Shell Helix purchases. Visit your nearest Shell station or find out more in the Helix promotion! The yellow 599 GTB Fiorano comes with sound and only applicable with Shell Helix purchases.


This beautiful car optimises Ferrari’s talent for innovation and design. The 612 Scaglietti is capable of 315 km/h (199 mph) and has a 100 km/h time of 4.3 seconds.


Innovative and technologically advanced, the Ferrari 599 GTB Fiorano sets a new benchmark of excellence. It was unveiled at the 2006 Geneva Motor Show.

Maka, dengan pembelian-pembelian ini, aku mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Encik Abdullah Mohamed Nor, pengusaha stesyen Minyak Shell di Mak Mandin yang sanggup melayan kerenah aku memilih kereta-kereta di atas. Maka, jumlah pembeliannya.. Adalah lebih kurang RM24 juta selepas dicampur cukai (hahahha, macam beli Ferrari betul la pulak!!! Perasannya aku!!)

Diingatkan pada pengumpul-pengumpul lain…
Walaupun di kotak terdapat 6 model, tapi sebenarnya terdapat 2 model tambahan iaitu Enzo Ferrari (Limited Edition) dan 599 GTB Fiorano yang kedua-duanya berwarna kuning.
599 GTB Fiorano – Comes with sound.
Enzo Ferrari – 2 speed model.

Dan yang pastinya bagi seorang yang dah tua macam aku, semestinya persoalan timbul.. Mengapa kalahkan budak-budak nak beli benda ni?

Jawapan aku mudah:
Minat, lawa dan nak buat display kat rumah. Hahahaha…. Vroooom~!
(dan.. tunggulah entry aku yang akan datang… Motor Valentino Rossi pulak..)

facebook comments:

13 thoughts on “Shell V-Power Racing Ferrari Model

  1. mula2 gear mancing skang kete plak. fuhh mentang2 tgh masyukk..hehe

    tadi 1st time aku mancing kat sini. habuk pun tak dpt. baik p beli kat pasar je. haha takpe baru 1st time. kalau dah 18 kali mancing tak dapat2 gak mmg aku surrender.

  2. Hi, sorry to disturb you, but i’d like to ask if you could help me where and how i could buy a yellow Ferrari 599 GTB Fiorano. I could pay by Bank transfer from Hungary.
    Thanks a lot,
    Győző

  3. Brader nak bawa Ferrari no problem, ada Ferrari F430 untok sewa 1 hari RM12500 sahaja ,minima kena ambil 2 hari wang cagaran RM15000 dikembalikan + 2 penjamin VIP.Kereta akan dihantar terus kerumah tapi takkan nak hantaq p Sg Puyu @ Tmn Inderawasih… pinjam sat rumah Tuan Ahmad Ismail ke…member UMNO you….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge