Nrocinu – Keamanan (2008)

Aku mengenali Roll (vox, guitar Nrocinu/Unicorn) sejak aku mula search video jamming lagu Kenangan Bersamamu (lefthanded). Aku pun tak kenal Roll masa tu sebab dia tak botak lagi. Hahahaha~

Review ni terperam lama sebab ada masalah teknikal yang tak dapat diselesaikan. Okeylah, CD album ni tersangkut dalam CD Changer kereta abang aku dan aku tak dapat keluarkan untuk satu tempoh yang aaaamat lama. Review tersangkut sebab aku tak dapat ambil gambar CD seperti gambar kat atas. Jadi, hari ni dah dapat keluarkan CD tu, mulalah aku nak menulis.

Terus terang, aku tak tengok pun Rock Unite. Jadi, aku tak tau dan kenal Nrocinu, dan jugak Unicorn. Aku cuma tau, nama Roll ni dalam Youtube ialah Kamarul dari Kuittho. Jamming bebudak U, macam biasa yang kita asyik search dalam Youtube.

Berikut ialah info yang aku ceduk dari Facebook Unicorn, 2010:

“UNICORN in 2010 has returned to its roots!
Starting as Unicorn in 1996, the band evolved to be known as Nrocinu in 2002 which during this watershed period, saw their entry into the mainstream music industry.
Nrocinu was crowned the winner of Rock Unite 2006 (the rock band reality television show), was signed up by independent record label, Rock Unite Music, and went on to release their debut album called ‘Keamanan’ in 2008 which was launched at the TM Merdeka Countdown 08 to an audience of 10,000 people.

In 2009, Nrocinu was judged as a finalist in the Anugerah Industri Muzik (AIM) 16 for their album ‘Keamanan’ which garnered a nomination in the Best Rock Album category.
In 2010, starting the year afresh, Nrocinu now returns to its root as UNICORN, fronted and headed by Roll, who has been the pivotal person in the band from the onset.

UNICORN’s genre of music remains in the realm of rock, ranging from their roots of metal rock to progressive rock. In their evolution as a band, UNICORN now has in its repertoire, songs and music in the style of indie and pop rock…as part of their appeal to a broader market of music lovers.
ROLL remains as the driving force for UNICORN – as vocalist, guitarist, composer, lyricist and arranger, and will be joined on stage by fellow musicians ZUL (guitarist/shredder), YUNUS (bassist) and ADDY BUANG (drummer). They continue to live up to their reputation as an interesting live stage band not to be missed.

Milestone:

  • “Pendekar Tangan Berapi” – Winner, Best Guitar Riff Category, VIMA 2008 (Voize Independent Music Awards, 17 Jan 09)
  • “Pendekar Tangan Berapi” – Finalist, Best Guitar Riff Category, AVIMA 2009 (Asian Voize Independent Music Awards)
  • ‘Keamanan’ – AIM 16 (Anugerah Industri Muzik Malaysia) 2009 nominee in Best Rock Album

Review Aku:

Album Keamanan ini mendapat sentuhan Mus May sebagai producer dan Shahrum Shah sebagai Executive Producer. Rakaman dibuat di Sinar Studio.  Line-up Nrocinu untuk album ini ialah:

  • Roll – Vox, guitar
  • Shah Sidious – Lead Guitar
  • Alan – Bass
  • Zali Deathstroke –  Drum

Lagu-lagu dalam album ini ialah:

  • Pengganas
  • Langkah Mulaan
  • Kepuraan
  • Sarjan Hassan
  • Pendekar Tangan Berapi
  • Kenangan di KUiTTHO / UTHM
  • Luahan
  • Merdeka
  • Keliru
  • Keamanan
  • The Fandango of Life (instrumental)

Lagu pilihan aku semestinya Pengganas dan Pendekar Tangan Berapi. Dalam album ini, dan juga show-show yang Nrocinu perform, kerapkali disebut lagu Pengganas ditujukan kepada Israel. Lagu ini keras, mantap, laju dan menarik sebagai intro song dalam album. Sebab tu aku suka.

Aku rasa mungkin ramai bersetuju kenapa aku suka lagu Pendekar Tangan Berapi. Lagu yang melayakkan mereka diisytiharkan sebagai pemenang, Best Guitar Riff Category, VIMA 2008 (Voize Independent Music Awards, 17 Jan 09.

Album ini turut memuatkan beberapa lagu slow sikit rentaknya seperti Kenangan di KUiTTHO (aku tak suka langsung, hahaha… Roll saja tau kenapa aku tak suka), Keliru (dah nak macam pop rock sikit masa memula lagu.. lepas tu baru ada heavy distortion) dan sebuah lagu instrumental The Fandango Of Life.

Apa yang aku tak berkenan ialah dengan ‘selitan’ dua lagu dari band mana ntah dalam album ni. Aku faham dengan strategy syarikat rakaman yang taknak menanggung kerugian dengan menerbitkan album dengan lagu yang sedikit.. Tapi, ntah.. aku tak suka.

Dan bila tiba tahun 2010, aku dikejutkan dengan perubahan line-up besar-besaran dan nama Nrocinu kembali kepada Unicorn. Aku sedih. Nrocinu is a great band! Hanya Roll yang mampu menjawab semua itu kerana yang lain-lain diam saja. Mungkin komitmen masing-masing dah berubah, dan macam-macam lagilah. Setakat ni, susah aku nak tengok band terus hidup. Wallahualam….

Apa-apa pun, aku berharap UNICORN akan terus berjaya dan terus metal!

facebook comments:

1 thought on “Nrocinu – Keamanan (2008)

  1. Pingback: Karl Cromok – Shred It Back (2011) | Speedrider Networks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge