Dark Sky – Believe It (1998)

Cover album

DARK SKY have been founded as a school band in the very early 80’s in the South German city of Rottweil. Financial problems of their record company at the time made a release of their completely finished debut album during the late 80’s impossible and the band more or less caught it a day. After a couple of line-up changes, DARK SKY seriously returned to the scene at the end of the 90’s and signed a record deal with Malaysian label Life Records. The official debut album “Believe It” was recorded in the following time and brought the band lots of success in South East Asia in 1998. In the year 2000, this album also saw the light of day in Europe, now being signed to German label Goodlife Records. Shortly before the start of the recordings for album No.2, “Edge Of Time”, guitarist Ashes left the band again and was replaced by another former band member – guitarist Steffen Doll – who definitely left a brilliant stamp on his comeback album. “Edge Of Time” was released in Autumn 2002 once again on Goodlife Records. In the beginning of 2004, the band started to rehearse and pre-produce new song material for the next album. In August 2004, DARK SKY signed a record deal with German based label AOR HEAVEN. The studio recordings for “Living & Dying” finally were finished at the end of 2004 together with producer Markus Teske (VANDEN PLAS) at his Bazement Studios near Wiesbaden, Germany.  [MetalHeaven]

 

Inner Case CD

Amacam info kat atas tu? Itu sajalah info yang aku dapat tentang band rock dari Jerman ni. Aku sebenarnya tahu tentang band ni pun bila terserempak dengan video clip Masih Ada Rindu yang dinyanyikan oleh band ni. Ya, satu lagu Melayu yang dinyanyikan oleh mat saleh Jerman. Sejak daripada haritu, aku cuma mampu berharap yang aku akan terjumpa dengan album band ni untuk buat koleksi peribadi aku.

Sabtu lepas, 30 Jun 2012. Aku singgah di port biasa aku beli bahan-bahan halwa telinga aku, sambil menyakat apek kedai yang dah cam aku, aku selak-selak kot-kot terjumpa cd terbaru yang boleh dijadikan bahan untuk aku dengar time boring. Nak dijadikan cerita, aku terjumpa album ni tersorok dengan cd-cd lama band international yang lain. Jenuh aku mengayat apek kedai untuk jual pada harga tak masuk akal.. Tapi nasib baik apek tu masih waras untuk tidak menerima kerugian besar, dapat diskaun sikit ajalah aku…

 

Inlay CD Design

Tracklist:

  1.  Rock Me 4:23
  2. Stay Young 3:41
  3. Masih Ada Rindu 3:38
  4. In The Name Of God 4:39
  5. Pray For The World 3:55
  6. On And On 3:34
  7. Magna Quaedam Spectare 0:40
  8. Gimme A Try 3:44
  9. Believe It 6:20
  10. Tell Me Why 3:40
  11. Jane 4:54
  12. Living In Paradise 4:29
  13. Call Me 3:49
  14. Eternity 5:25

 

Track 1 dan 2

Track 3 dan 4

Track 5 dan 6

Track 7 dan 8

Track 9 dan 10

Track 11 dan 12

Track 13

Ucapan dari band

Memandangkan album ni aku rasa jarang  orang beli, aku rasa aku rajin nak up semua apa yang ada dalam inlay cd tu untuk korang tengok.

Aku rasa pelik betul bila satu band dari German boleh datang ke Asia Tenggara untuk release 1st full album diaorang kat sini. Kalau ikut di Metal Heaven tu, macam success aja album ni. Dan kalau korang tertanya-tanya apa nasib band ni…. BAND NI MASIH HIDUP! Boleh pergi ke http://www.dark-sky.de untuk melihat gambar-gambar terbaru band dan yang pastinya aku tak paham apa pun yang ditulis kat dalam tu kecuali tajuk. Ha ha haaa!

Band line-up juga telah beberapa kali berubah dan yang pasti, sekarang semuanya dah tahap-pakcik-pakcik rock aka otai yang sentiasa ada undangan dan tour. Ahli band yang masih kekal bersama band ialah Frank Breuniger (vocals), Uwe Mayer (drums), Claudio Nobile (keyboard), Winnie Zurek (Bass) manakala pemain gitar adalah Steffen Doll (menggantikan Ashes bermula pada album tahun 2002).

Cover belakang bersama band line-up

Kalau tanya aku, halwa telinga aku mendengar lagu permulaan dah nak macam ataupun ala-ala “Europe – The Final Countdown” dan syle rock 80-90 an yang sarat dengan penggunaan keyboard untuk track-track yang lain.

Senang cerita, aku beli album ni sebab ada lagu Masih Ada Rindu dendangan asal The Unwanted. Mat saleh nanyi rock lagu Melayu adalah wajib untuk aku simpan.

facebook comments:

4 thoughts on “Dark Sky – Believe It (1998)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge