Instagram Feed When Im Not Blogging

Featured

Mobile Theme

The Annoying FB Page Promote Is Here!

Memandangkan aku rasa dah ramai orang Malaysia dah kaya-raya dan suka melayari internet menggunakan telefon pintar, aku rasa aku patut sediakan kembali theme untuk mobile. Theme untuk mobile lebih minimalis dan semestinya akan menyenangkan sikit browsing, sementelah blog aku menggunakan frame yang banyak.

Mulai hari ini jugak, aku menggunakan Facebook Page Promote – Benda popup masa korang mula-mula masuk blog ni tu. Jangan risau, aku set sekali per-day saja ia akan pop-up. Kalau korang browse 10 kali sehari pun, ia akan pop-up sekali aja untuk hari tersebut.

Hal ni adalah untuk memastikan pembaca-pembaca sedia ada tahu yang aku ada FB Page Speedrider Networks. Dulu page ni pernah mencecah 300 readers, silap aku gatal tangan test deactivate account, dengan page FB sekali lesap, terpaksa la aku buat semula page tersebut dan bermula dari 0. Aku dah test on mobile tadi, FB Page Promote tu takdak masalah di mobile, cun-cun dalam skrin. Bukan macam zaman WAP dulu dah, selalu oversized.

 

 

 

 

Muka hadapan selepas masuk

Selepas masuk, inilah layout yang korang semua akan nampak. Setiap tajuk di setiap seksyen. Yang bulat-bulat merah tu menandakan berapa komen yang dah ada di setiap entry tersebut.

Memandangkan ini cuma blog picisan, memang komen pun tak banyak. Cuba kalau aku cerita biru-biru sikit dan letak gambar pelik-pelik ataupun story pelik-pelik macam tabloid, konpem boleh dapat top award setiap tahun.

Fungsi search semua ada macam biasa, jangan risau. Untuk mobile theme ni, sememangnya dah disediakan ataupun lebih tepat lagi, optimized for touchscreen phone. Pandai-pandailah browse nanti yerk.

 

 

 

 

 

 

 

Single Entry

Untuk single entry page, macam ni lah keadaannya bila korang masuk. Tak seperti mobile theme lama yang aku pilih dulu, kali ni memang akan naik semua gambar, tapi automatik resize mengikut skrin tekefon pintar.

Maksudnya anda tak perlu pintar untuk pikir macam mana nak muatkan gambar tu, tapi telefon anda kan pintar, dia akan communicate dengan skrip mobile theme aku dan secara pintarnya akan menyesuaikan gambar tersebut mengikut skrin telefon pintar korang.

Aku malas nak set warna dan layout lain untuk mobile theme ni, jadi aku rasa semua warna dan layout theme ni biar dalam bentuk default developer. Aku akan concentrate di main blog interface sahaja.

 

 

 

 

 

 

 

Seksyen Komen

Seperti yang telah Facebook umumkan. FB Comments kini berfungsi di mobile theme juga. Aku tak dapat berita ni dari Facebook, tapi aku dapat sumber berita ni daripada Amanz.my. Berita penuh boleh didapati di sini.

Dulu, mobile theme cuma boleh menggunakan comment box konvensional sahaja, sekarang ni, dua-dua boleh. Aku suka fungsi FB Comments ni sebab aku tahu, ramai yang tak suka nak register ataupun type nama, alamat dan emel. Walaupun blog aku tak menggunakan konsep kena register dulu baru boleh komen, aku letak juga FB Comments section ni sebagai add-ons untuk pembaca-pembaca blog aku. Sebenarnya, FB Comments ni ada bugs yang aku sendiri tak pasti, samada oleh Facebook sendiri ataupun dari pihak developer. Kalau korang perasan, komen-komen FB yang lama di blog ni semuanya dah hilang.

Sebenarnya komen tu tak hilang, lepas FB upgrade apa ntah, komen sebelum tarikh tu semua dah tak timbul. Bila aku check dekat admin mode, semua komen tu masih ada. Aku pun ada masalah sebagai admin sekarang, apabila ada orang komen menggunakan facebook, aku tak dapat notification. Dulu  dapat beb. Jadi, kalau korang pakai FB untuk komen dan aku lambat reply, harap bersabar. ku kena manually go through semua komen sebelum aku dapat komen.

Komen yang aku dapat reply cepat adalah melalui conventional comments box tu, sebab tiap kali ada orang komen, terus aku dapat email. Dan kalau nak avatar komen korang tu canggih sikit, jangan lupa register Gravatar ok?