Tragedi Ke-2 Cik Elle

Pedih mata boleh tahan, pedih hati siapa yang tahu

Selepas tragedi 28 Ramadhan 1432H yang lalu, Cik Elle sekali lagi ditimpa musibah (Sila pasang lagu Sweet Charity sekarang!). Pada 27 May 2012 iaitu pada hari Ahad malam Isnin, aku terlanggar satu bukit tar di Restoran Aur Gading. Tar tu dilonggokkan di kawasan tempat letak kereta, betul-betul di kawasan penjuru simpang dalam kawasan kedai. Bila malam, hujan rintik-rintik, bukit tar tu pulak warna hitam sama pekat macam malam, aku yang lipat baring terus tersangkut atas bukit tar tu macam cerita kartun – kereta melekat atas puncak bukit.

 

Ke workshop la kita!

Ah Chuan check apa yang patut

Sjirting baru yang aku hantar untuk cat dah siap untuk dipasang

Ramai yang cakap kat aku, kenapa tak minta ganti rugi aja dari tauke kedai tu? Ini jawapan aku sekarang – Malam tu, aku bawak mak mertua, wife dan anak. Kakak ipar dan biras aku follow kat belakang. Jadi, dengan suasana kelam kabut malam tu, aku cuma nak settlekan kereta yang tersangkut dan cepat balik rumah. Hampir 20 minit tersangkut, staf-staf kedai datang bantu angkat kereta di bahagian tayar belakang untuk bagi kereta terlepas dari bukit tar tu.

 

Skirt asal yang pecah

Skirt asal dibuka

Bahagian dalam skirt, belakang. Tiada kemek

Bahagian depan tempat skirt pecah. Tiada kemek dan calar, lega!

Jadi, kepada pemilik Restoran Aur Gading, kalau anda membaca entry ini. Saya berharap anda dapat membuat keputusan bijak ketika meletak sebarang tinggalan-tinggalan binaan yang sedang anda buat di restoran anada agar pelanggan anda tidak dilanda musibah seperti saya. Sekiranya terpaksa sekalipun, letaklah kon atau pelekat refleksi untuk pemandu-pemandu seperti saya dapat melihat ketika dalam keadaan gelap.

Dan lagi satu, tiada sekelumit perkataan ‘maaf’ timbul dari pihak restoran ketika malam tersebut. Bukan apa, budi bahasa budaya kita, kan? Terima kasih (sekali lagi) pada budak-budak amik order kedai yang ramai-ramai datang tolong angkat kereta saya malam tu.

 

Pin asal dipasang, letak silicone sikit untuk lekatkan balik skirting baru

Siap! Warna pun sama!

Betul la kata orang, semakin kita sayang dengan satu benda tu. Makin dok jadi macam-macam. Padahal aku sayang motor aku lagi dari kereta ni. Heheheh. Takpalah, aku anggap semua benda yang jadi ni lumrah dalam berkenderaan. Kalau taknak jadi apa-apa, baik aku beli kereta sebijik, parking dalam ruang tamu rumah dan buat showcar. Hehehe.

Total cost ialah RM75.00 skirt PU, paintjob RM200.00 dan upah pasang RM20.00. Untuk makluman, skirt PU dari Proton Parts berharga RM651.00 sebelah sahaja, tak termasuk harga cat dan upah pasang yang dianggarkan berharga dalam lingkungan RM300.00-RM400.00. Jadi, lebih baik aku pakai material benda yang sama dengan harga yang jauh lebih murah.