Cara Menukar Kepala Paip Dan Sistem Hos

Kepala paip plastik yang patah dimamah usia

Sekali tajuk kemaihhhhhhhhhhh… Hahahaha.. Saja share apa aktiviti cuti aku 2 minggu lepas. Lebih kurang RM50.00 jugak la kos aku beli kepala paip besi baru (jenis lever), muncung hos tembaga, hos getah diameter dalam 18mm ni panjang 15M, pita PTFE dan satu spare kepala paip plastik untuk simpanan. Tengok ajalah gambar dan deskripsi, tak larat mengomel dah.

Barang-barang projek

Tool utama - Perengkuh Paip (pipe wrench)

 

Pita PTFE ni, kalau letak kat thread, kena ikut alur thread, supaya tak tertanggal

Kat muncung ni belasah je, sebab nak bagi kejap sikit nanti dengan adaptor

Tebal pun tak kisah, ikut kesesuaian

Ketat, peranan PTFE tape tu. Lagi tebal, lagi ketat

Sepatutnya kena cari adaptor besi jugak. Malas, aku adjust pakai yang datang sekali dengan packing hos tu

Aku letak ni sebab nak sesuaikan dengan adaptor + hos getah

Testing. Takdak yang bocor (taktau berapa lama boleh tahan)

Yang lebih, simpan buat stok

Upah dari ibu mertua, masa ni bini kerja, aku cuti. Hahaha

Yearghhhh!!! Dah boleh basuh kereta!

facebook comments:

One thought on “Cara Menukar Kepala Paip Dan Sistem Hos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge