Boss Di Malaysia Poyo?

Boss terukThis story credited to Nazali Noor, Where Ive found this at Facebook. Akhirnya ada juga yang tulis detail macam ni. Salute

Entri XXX: Boss UK Vs Boss Malaysia

Masa kerja kat Malaysia dulu kan saya jaga property kat Bank. Dan Boss saya sangat kuat kerja.

Disebabkan dia sangat kuat kerja sayapun anggap perkara datang check Pak Guard pukul 2am sebab nak tengok diorang tidur ke tak atau datang awal pukul 7am adalah sesuatu yang normal.

Kadang kadang bila orang call rumah tanya Ain hujung minggu

“Boleh cakap dengan Nazali?”

“Nak cari dia kat opislah nampaknya. Ofis tu isteri pertama dia. Rumah ni isteri no dua”

Memang macam tu kerja kat Malaysia dulu.

Kadang kadang sakit dapat MCpun datang gak kat opis.

Kawan saya cakap kes dia lagi teruk.

Anak sakit kuat so ambik EMERGENCY leave.

Dah memang KECEMASAN.

Dia call opis report kat boss.

“Boss saya ambit emergency ya Boss. Anak sakit demam panas”

Tau apa Boss dia kata?

“Kenapa tak apply cuti awal awal? Kerja awak sapa nak buat ni ada urgent report!”

Emergency kottt!! What the Fish nak kena apply in advance!

Kengkadang ada Boss yang bossy tu. Pukul 9 malam dok sms dok Whatapps tanya kerja dah siap ke belum?

Hari Sabtu malam Ahad!

Agak agaklah kot.

Takda privacy langsung ke nak rehat.

Semenjak saya kerja kat UK ni Boss UK memang respect ar kalau kita cuti ke MC ke.

Dia takkan kacau punya. Siap dia suruh onkan ‘OUT OF OFFICE’ notification kat email supaya ada auto reply.

Anak sakit ke atau nak hantar Adam sekolah dia siap bagi time off lagi.

Kalau masa cuti tu dia nak call benda urgent siap sms dulu mintak maaf hantar sms dan siap kata lagi kalau taknak jawab tak payah jawab.

Masa mak Ain sakit nak emergency balik Malaysia. Boss saya kata just leave your office and not to worry about lecture or anything.

FAMILY FIRST!

Bila dah balik dari Malaysia baru saya tahu Boss yang ganti semua kuliah yang saya tinggalkan.

Kat Malaysia ada terima satu aja email itupun bukan nak tanya pasa kerja tapi tanya condition Mak dan Ayah Ain macamana keadaannya.

Kenapa eh Boss kita ada yang cenggitu?

Kita memang takda hak eh untuk ada ruang privacy dari kena bully under labour law kat Malaysia macam kat UK ni?

Ke kita ada macam macam law tapi enforcement tak mantap?

Saya memang sayang ar Boss saya. Sayang office saya. Sayang organisation saya.

Diorang memang jaga saya betul betul.

Padahal apa yang saya buat tak lebihpun dari masa saya kerja kat Malaysia dulu.

Buat boss yang kerek…

Tolong ar Boss.

We want to have fun BUT we got thing s done!

Boss jaga kami..kami dabel jaga boss!

Betul tak geng?

 

P.S:

Kenalkan ni Boss Mat Salih saya kat Liverpool. Dr Matt Tucker yang gila punya baik dengan family dia.

 

Hensemkan?

4 thoughts on “Boss Di Malaysia Poyo?

  1. Aku kurang seutju artikel MENGAMPU MAT SALLEH ni.

    Betul kerana menunjukkan bekerja dengan lain Supervisor/Manager lain ragam. Tapi kenapa nak membezakan kulit dan negara dan perkauman pasal aku rasa boss dia kat Maybank seorang tempatan.

    Ramai boss tempatan melayu/india/cina yang juga prihatin dan aku rasa tentu ada sekurang2 nye satu Mat Salleh yang haramjadah jadi boss

  2. I think your boss wants to nail your wife ass, bro Nazali. Your wife with the tudung and plump ass is pretty delicous to him and you with the faking goofy retarded face is an easy job for him to screw your wife. Ok i just kidding.Ala mat salleh, back in 2008-2009 aku keja dgn 3 org boss matsalleh canadian american . sorang je ok. yang lg dua mcm taik ayam perangai. So takyah lah nak banding kerakyatan n warnakulit./bangsa… kalo dah insan tuh perangai mcm lembu…mcm lembu lah jugak perangainye walaopon asal keturunan yg baik baik.

  3. Bagi aku too subjective. Banyak jugak boss tempatan yang masih lagi ada hati budi dan akal, toleransi serta jaga anak buah cuma mungkin nasib brader ni tak baik dapat boss perangai macam tu.

    Alhamdullilah macam aku sekarang ni, ada boss yang sangat paham dan easy-going. Dia bagi hint kat kami semua “saya bagi kelonggaran, sila jaga baik baik freedom ni dan jangan sampai saya tarik balik semua ni”. So bila nak buat apa apa benda pun ingat kat boss. Tu je.
    Luthfi recently posted..Kalau bagi peluang …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge