9 Kali Pada 2009

Sedikit cerita basi untuk semua kerana ini adalah entry 1 hari 1 Entry. Hahahaha..

Buat kali ke-9 dengan bergayanya, mamat ni merangkul title World Champ tanpa perlu bersusah payah; dengan hanya menduduki tempat ke-3 di litar Sepang. 9 title World Champion adalah termasuk ketika berada di kelas 125cc dan 250cc.

Sebenarnya, kalau team-mate dia Jorge Lorenzo menang di Sepang pun, dia cuma perlu menduduki tangga ke-4 untuk menjadi World Champ.

Perkara ini mungkin akan jadi lain kalau dia jatuh ker, motor takleh start ker, kunci motor hilang ataupun tayar depannya dicuri penonton yang akan memaksanya berhempas pulas sikit pada next race.

Walaupun komen aku ni nampak overrated pada Rossi, semua orang tau yang moto dia tu, Yamaha YZF-M1 tu sememangnya problem besar kalau nak dibandingkan dengan jentera Honda. Mengikut khabar angin, Rossi pernah dikalahkan oleh sebijik Honda Cup 50cc kerana pada masa tu, moto Rossi habis minyak. Disebabkan itulah, ramai kawan dan lawan Rossi ‘gerun’ kepada Rossi kerana walaupun memacu jentera bermasalah, beliau masih mampu memberikan tentangan yang sengit di atas track.

Tapi… Mau ingat la, kita bercakap pasal Valentino Rossi. X-Factor MotoGP yang membuatkan penonton masih mahu melihat perlumbaan ini di litar. Konsisten! Dan kepada peminat Rossi, jangan lupa lawat www.valentinorossi.com kerana nampak gayanya, official “46” merchandise akan dipasarkan secara online.

Uh, aku lebih suka bercakap pasal MotoGP sebab kebanyakan bikers ni bersaudara in terms of minat, berbanding EPL sebab majority die hard fannya terlampau emosi, tak boleh dijentik sikitpun walaupun dah menang. Hahahahahah~ (marah? kena jual nanti…)

——————————-

ROSSI HAILS HIS WORLD CROWN NO.9
– Mirror UK

Legend Valentino Rossi saluted the ninth world title of his illustrious career yesterday as a “great achievement”.Rossi’s third place in the Malaysian MotoGP behind Casey Stoner and Dani Pedrosa was enough to secure his seventh MotoGP championship triumph.

And Rossi said: “The race went a bit like how the season has gone – because we were so fast on the dry tyres but right before the start of the race it started to rain. “We had to go out on the track without any wet setting. It’s a great achievement – and for me it’s the ninth championship, the seventh in MotoGP. I have to thank all the guys from Yamaha, who are great, and all the Fiat Yamaha team, from Jeremy (Burgess, chief mechanic) and all the mechanics to all the guys that work for me, and all my friends – all the people that helped me with this great achievement.”

Stoner’s second successive race victory was achieved with a yawning gap of 14.666 seconds back to Pedrosa.Britain’s James Toseland struggled to finish 15th in his last MotoGP race before returning to World Superbikes next year.Britain’s Bradley Smith clinched second place in this year’s 125cc world championship.

Smith finished runner-up in Sepang after a protracted duel with title-holder and Bancaja Aspar team-mate Julian Simon – who was winning his sixth race of the season.

————————————————
1 Hari 1 Entry Blog Marathon
entry #4/30
————————————————

facebook comments:

5 thoughts on “9 Kali Pada 2009

  1. Memang mamat ni legend laa….7 title moto gp termasuk 500cc. Mick Doohan pun tak sempat buat. Tapi tahun depan aku nak tengok Stoner buat comeback…dah sihat nampak budak ni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge