Proton Preve Door Check Strap Replacement

Merata aku cari nama bendalah ni. Selama ni aku ingatkan benda ni ‘latch’ tapi bukan nama yang betul. Sembang-sembang dengan Drex Chan di Facebook, baru aku tau nama benda ni Door Check Strap.

Setelah 5 tahun, bahagian pintu pemandu kereta aku tu dah berbunyi teruk. Tiap kali buka pintu, bunyi macam nak luruh pintu disebabkan benda ni. Silap sendiri juga sebab tak jaga dengan letakkan gris atau minyak. Aku syak, benda ni karat sebab terkena air waktu aku basuh kereta.

Tanya dekat kedai, lebih kurang RM70-80 harga barang sekali pasang. Tapi dengan keadaan kewangan aku yang tak beberapa mengizinkan, aku kena cari cara jugak macam mana nak jimat sikit.

Tak lain dan tak bukan, buat sendiri!

Memandangkan belum ada tutorial, aku buat la. Semoga semua mendapat manfaat. Kereta lain pun lebih kurang saja ni, cuma harga parts saja berbeza.

Continue reading