Iron Maiden Day

Aku bukanlah die-hard Iron Maiden. Panjang ceritanya kalau nak cerita macam mana aku boleh ada material Iron Maiden dalam simpanan. Kalau bukan pasal insiden si Lati0s tanya, aku rasa sampai sudah aku takkan ada sebarang rilisan Iron Maiden dalam koleksi.

Hari ni rasa malas nak dengar benda lain. Jadi aku putuskan aku akan spin rekod Iron Maiden bermula dengan turutan diskografi Iron Maiden sendiri.

Bermula dengan rilisan dengan tajuk self-title pada 1980 dengan vokalis ketika itu Paul Di’Anno, aku secara automatik akan membandingkan dengan Bruce Dickinson yang mula muncul pada album ke-tiga Iron Maiden, The Number of The Beast.

Aku perasan start album ke-3 lepas Dickinson masuk, Iron Maiden punya tempo laju/rancak compare dengan the first two album (Paul Di’Anno).

Ok la, tak larat nak tulis dah.

Green Day vs Blink-182 

Blink-182 telah mengeluarkan rilisan terbaru berjudul California manakala Green Day pula dengan Generation Radio. 

Kedua-dua ni adalah antara nama besar dalam genre Punk Rock (ye ke) mainstream. Terdapat banyak lagi band dalam genre atau sub-genre sebegini tapi 3 band yang aku sedikit ikut adalah Green Day, Blink-182 dan Sum 41.

Dua jenama dengan material baru masing-masing walaupun bukan serentak keluarannya.

Blink-182 nampak agak struggle dengan album ni. Entah kenapa aku tak dapat pin point di mana kekuatan sebenar di dalam album ni. 

Green Day pula tidak menghampakan dari segi sound. Untuk perbezaan, format LP antara Blink-182 dan Green Day adalah beratnya. Blink-182 menggunakan LP 180 gram dan Green Day menggunakan berat biasa iaitu sekitar 120 gram. Namun sound Green Day adalah lebih menyerlah. 

Rumusan pulak, dua-dua album ni sekali dengar tak ada lagu catchy untuk aku ulang dengar. Tak pasti samada faktor usia yang buat tak boleh nak layan atau sebaliknya. 

Rumusan ni senang dibuat sebab kedua-dua band memutuskan untuk meneruskan acuan muzik yang sama dan tak berubah seperti band-band besar yang lain; mengubah style supaya ada peminat generasi baru.

Rumusan ini mungkin hanya pada aku, pada orang lain tak pasti. Kalau boleh komen, suarakan supaya kita dapat memperoleh input yang baik.