Proton Preve Door Check Strap Replacement

Merata aku cari nama bendalah ni. Selama ni aku ingatkan benda ni ‘latch’ tapi bukan nama yang betul. Sembang-sembang dengan Drex Chan di Facebook, baru aku tau nama benda ni Door Check Strap.

Setelah 5 tahun, bahagian pintu pemandu kereta aku tu dah berbunyi teruk. Tiap kali buka pintu, bunyi macam nak luruh pintu disebabkan benda ni. Silap sendiri juga sebab tak jaga dengan letakkan gris atau minyak. Aku syak, benda ni karat sebab terkena air waktu aku basuh kereta.

Tanya dekat kedai, lebih kurang RM70-80 harga barang sekali pasang. Tapi dengan keadaan kewangan aku yang tak beberapa mengizinkan, aku kena cari cara jugak macam mana nak jimat sikit.

Tak lain dan tak bukan, buat sendiri!

Memandangkan belum ada tutorial, aku buat la. Semoga semua mendapat manfaat. Kereta lain pun lebih kurang saja ni, cuma harga parts saja berbeza.

Continue reading



Berakhir Sudah

Aku melaporkan diri pada 18/6/2007 dan memulakan tugas di unit Transmission; Radio and Microwave, Ibusawat Bukit Mertajam sebelum ditukarkan ke unit Fiber Optic System, Ibusawat Bayan Baru. Maksudnya dah 11 tahun aku menjaga kesemua sistem optik di Bayan Baru, Gelugor, Balik Pulau, Teluk Kumbar dan Batu Maung.

Aku dilahirkan, belajar, bekerja dan berkahwin pun semua berkait dengan Pulau Pinang. Pernah aku meminta program integrasi Politeknik (lanjutan dari sijil ke diploma), aku selitkan rayuan pada bahagian Politeknik supaya aku diberi tempat luar dari Pulau Pinang. Tetapi, di Pulau Pinang jugalah aku mendapat tempat untuk menyambung pengajian diploma.

Bertemu jodoh pun dengan orang Pulau Pinang. Tak jauh pulak tu, 15 minit perjalanan. Orang Penang kata, kalau kentut kat sini, kat sana pun boleh bau. Hahahah!

Aku bersyukur dengan semua yang aku dapat selama ni. Lahir dan membesar dalam negeri yang aku rasa makanannya, semua tempat lain tak boleh lawan. Bukan nak cakap besar, Asam Laksa Penang pernah dinobatkan dintempat ke-7 Top 50 Best Food In The World oleh CNN. Negeri kau ada? Takdakkkkkk (sorry, aku berlagak sikit). Itu belum cerita pasal nasi kandar. Takkan ada nasi kandar lain dalam Malaysia boleh lawan nasi kandar dalam Penang!

Jadi, aku dah rasa macam… Mungkin jodoh aku dah sentiasa dalam Pulau Pinang ni. Aku bersyukur.

Dalam masa yang sama, aku selalu melihat perkembangan hidup kawan-kawan yang lain. Ada yang berhenti kerja, mula berniaga dan ada yang naik pangkat. Aku kadang-kadang tertanya, aku bila lagi nak memajukan diri sendiri? Itu semua cuma sekadar pertanyaan yang diri sendiri tak terjawab.

Namun, harinya telah tiba juga.

Bulan Ogos 2018 adalah bulan terakhir aku di sini. Aku akan mengucapkan selamat tinggal kepada TM Bayan Baru; tempat yang mengajar aku erti jatuh bangun kehidupan bekerjaya. Aku masuk bekerja di sini dalam keadaan ia berada di ranking yang tak cantik dalam Malaysia dan kini setelah 11 tahun, aku akan tinggalkan TM Bayan Baru sebagai pemegang Ibusawat Kelas A no 1 di utara dan top 5 Malaysia! (Ibusawat kelas A adalah kategori Ibusawat yang mempunyai pelanggan yang paling ramai.). Aku akan tinggalkan kawan-kawan di sini dan partner yang aku anggap macam abang sendiri.

Akhir sekali, ucapan ini aku tak sangka akan diucapkan pada usia aku 35 tahun sebagai anak jati Pulau Pinang….

Selamat tinggal Pulau Pinang.