Pasar Karat Ipoh – Loken Rules!

Memory lane Ipoh Ini pertama kali aku menjejakkan kaki ke pasar karat paling terkenal di Perak. Aku rasa, semua peminat barang lama dan terpakai mengatahui kewujudan Loken Ipoh. Ada yang panggil Lokin. Tak kisahlah mana-mana sat pun korang nak panggil asalkan ia bermaksud benda yang sama. Memandangkan selama ni aku ni macam katak di bawah tempurung, aku cuma tahu pasar karat kat Penang saja iaitu Ropewalk atau pelat tempatan panggil Roadwalk. Tak tahulah Loken ni apa maksudnya. Ada yang kata pasal nama jalan tu Jalan Loken. Ada yang kata pasal dulu ada supermarket nama Pasaraya Lok Ing. Apa-apa sajalah!   Continue reading

Virtual Detox

Aku terbaca pasal Virtual Detox ni dalam 2-3 bulan lepas. Mula-mula aku tak paham apa maksud benda ni, tak pernah ambil tahu pun sebenarnya.

Lepas aku buat sedikit bacaan, melalui Google la, apa lagi? Rupanya virtual detox ni adalah cara rawatan untuk merawat penyakit ketagih internet ataupun gadget.

Kalau diikutkan, cara paling ekstrim rawatan virtual detox ni, memang tak boleh pegang langsung benda-benda berkaitan teknologi ataupun internet ni. Kalau kat negara barat, siap ada macam boot camp khas untuk merawat budak-budak yang dah obses dengan internet ataupun console games ni. Kebanyakannya berjaya.

Ok, aku deactivate facebook aku jap, dah masuk 24 jam rasanya sekarang. Tengok boleh berjaya atau tak?

Ghostbusters OST

Ghostbuster OST

Original Arista pressing 1984 (kanan) dan cetakan ulangtahun ke-30 Ghostbuster.

Versi glow in the dark ini dikeluarkan sempena Record Store Day 2014 Dan terhad kepada 5000 unit cetakan bernombor di seluruh dunia. Atas permintaan tinggi, versi rekod 10″ ini dikeluarkan semula (re-press) beberapa minggu selepas April 2014 tanpa cetakan nombor. Itupun delay hampir 2 bulan.

Ini adalah versi re-press.

 

Continue reading